Τρίτη

ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙ Το µπαλέτο παίζει µπάλα


Πολιτικά σχόλια και ύµνος στην εξέδρα  των οπαδών της µπάλας από 
τη νορβηγική  οµάδα του Jo Stromgren και την παράσταση  «Α Dance Τribute
 to the Αrt of Football»  στο Τεχνόπολις
Τα πάντα είναι χορός, ακόµα και το ποδόσφαιρο λένε µεταξύ άλλων χορογραφηµένων απόψεων οι σύγχρονοι ευρωπαίοι και έλληνες χορογράφοι στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας
Ο σύγχρονος χορός έχει απαλλαγεί από την ακαδηµαϊκή του πειθαρχία. Από τις προκαθορισµένες κινήσεις, από τους κανόνες της κλασικής αντιµετώπισης του σώµατος που χορεύει µε χάρη, µέτρο και ρυθµό. Ο χορός δεν κλείνεται µόνο στην παράδοση του µπαλέτου των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά εκφράζει σύγχρονες καταστάσεις κι ενδιαφέρει σύγχρονους θεατές. Με αυτήν την προσέγγιση ξεκινά την Πέµπτη το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας στον χώρο «Τεχνόπολις» και παρουσιάζει τρεις σηµαντικές χορευτικές οµάδες από την Ευρώπη, καθώς και δύο ελληνικές παραγωγές.

Ο µεσογειακός Νότος, η κεντροευρωπαϊκή αντίληψη και η υπερβόρεια δηµιουργία συναντώνται αυτόν τον µήνα στο Γκάζι. Οι νορβηγοί χορευτές της οµάδας Γιο Στρόµγκρεν εµπνέονται από την επικαιρότητα των σπορ και κάνουν το δικό τους χορευτικό αφιέρωµα στο ποδόσφαιρο. Η παράσταση «Α Dance Τribute to the Αrt of Football» ασχολείται µε τα φαινόµενα του ποδοσφαίρου, του πιο σπουδαίου αθλήµατος στον κόσµο, λέει ο χορογράφος Γιο Στρόµγκρεν. Ο οποίος ερευνά τη σωµατική γλώσσα του αθλήµατος και εξυψώνει την καλαίσθητη πλευρά του φανατισµού που το χαρακτηρίζει. Η εξέδρα των οπαδών, δηλαδή, γίνεται στοιχείο της χορογραφίας. «Κατά κάποιον τρόπο η παράσταση δίνει µια κλωτσιά στην περηφάνια και την προκατάληψη που χαρακτηρίζει µια οµάδα η οποία προπονείται στο ποδόσφαιρο και µια τάξη µπαλέτου υψηλού επιπέδου», προσθέτει ο χορογράφος. Και εξηγεί ότι καλλιτεχνική φιλοδοξία της οµάδας αποτελούσε πάντα η παρουσίαση θεµάτων που προκαλούν το κοινό να σκεφτεί. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ο έλληνας χορευτής που ξεχώρισε στα Μπαλέτα της Λωζάνης του 20ού αιώνα του Μορίς Μπεζάρ, εµφανίζεται σε αυτήν την 8η διοργάνωση χορού µε την οµάδα χορού Αpotosoma, υπογράφοντας τη χορογραφία «Do us Αpart». Μια δηµιουργία για το Βallet Junior της Γενεύης που έχει τον χαρακτήρα περφόρµανς. Στη νέα δουλειά του Φωνιαδάκη οι φωνές των Μέρεντιθ Μονκ, Ντιαµάντα Γκαλάς και Μαρίνα Ρόζενφελντ σχηµατίζουν ένα ηχητικό τοπίο από πανκ, γκοθ και ροκ στοιχεία, µέσα στο οποίο µια οµάδα νέων ανθρώπων εναντιώνεται στον κοµφορµισµό, τον καθωσπρεπισµό και την τάξη.

Το Folkwang Τanzstudio (FΤS) από τη Γερµανία έχει παρελθόν στον χορό εδώ και 80 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1928 από τον Κουρτ Γιος, ενώ τη φυσιογνωµία της οµάδας διαµόρφωσαν µε την ιδιαίτερη γλώσσα τους χορογράφοι όπως οι Πίνα Μπάους, Σουζάν Λίνκε, Ράινχιλντ Χόφµαν, Ουρς Ντίντριχ, Μαρκ Σικτζάρεκ, Χενριέτα Χορν. Το σόλο της τελευταίας «Schimmer» («Λαµπύρισµα») είναι το νέο έργο του FΤS που παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, καθώς και το « FrauenΒallett» («Μπαλέτο Κυριών») της Σουζάν Λίνκε.

Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα κάνει και η ισπανική οµάδα χορού Gelabert Αzzopardi Companyia de Dance από τη Βαρκελώνη. Με τη νέα παραγωγή δύο έργων, τα «Sense Fi» και «Conquassabit», χορογραφηµένα από τον Σεσκ Γέλαµπερτ. Πρόκειται για δύο έργα, διαφορετικής αντίληψης το καθένα τόσο στην ιδέα τους όσο και στη µουσική και τη σωµατική τους γλώσσα.

Και η σύγχρονη ελληνική δηµιουργία δίνει τη δική της παρουσία στη διεθνή αυτή διοργάνωση, µε τη νέα δουλειά του χοροθεάτρου Οκτάνα του Κωνσταντίνου Ρήγου «Ντυµένοι-Γυµνοί» και µε την οµάδα Αερίτες και την παράσταση «d. ΟΡΑ!»
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, 1-18 Ιουλίου, στον χώρο «Τεχνόπολις» (Γκάζι, Πειραιώς 100), στις 21.30.
Είσοδος 15 και 10 ευρώ. 210-3612.920

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου