Σάββατο

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Χορεύοντας µε την πρωτοπορία

Και οι δέκα είναι υπέροχοι. Επάνω  στη σκάλα (από αριστερά) οι 
Μαριέλα Νέστορα, Βάσω Γιαννακοπούλου, Αρτεµις Ιγνατίου, Παναγιώτης  
Αργυρόπουλος, Μαρία Κολιοπούλου, Τατιάνα Λοβέρδου,  Πατρίτσια Απέργη. 
Κάτω, οι  Χριστίνα Σουγιουλτζή, Πέτρος Γάλλιας, Camilo  Βetancor 
(φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη)
Ανακαλύψτε τα νοήµατα της ελληνικής χορευτικής πρωτοπορίας στην 4η Πλατφόρµα Χορού
Αβάν γκαρντ και έλληνες χορογράφοι. Τη σχέση τους αναζητά η 4η Πλατφόρµα Χορού που διοργανώνει το Σωµατείο Ελλήνων Χορογράφων µε το Μέγαρο Μουσικής από το 2007. Είναι µία προσπάθεια που καταγράφει τη χορευτική δηµιουργία έτσι όπως τη νιώθουν και την εκφράζουν οι ολιγοµελείς οµάδες των ελλήνων χορογράφων.

Η λέξη πλατφόρµα παραπέµπει σε µία χώρα ή πόλη ή ευρύτερη περιοχή όπου δίνει το χορευτικό της «παρών», τις χορευτικές της εξελίξεις, οι οποίες συνήθως προτείνονται από νέες, νεώτερες, αλλά πάντα µοντέρνες οµάδες ή συγκροτήµατα. Δεν απευθύνεται µόνο στους φίλους του χορού, αλλά σε διεθνείς εκπροσώπους του χώρου, ειδικούς, κριτικούς, µάνατζερ. Μέσα από µία πλατφόρµα µπορεί να ξεπηδήσουν οι νέες απόψεις, τις οποίες οι ειδικοί του χορού προωθούν µε εισηγήσεις, µετακλήσεις, συµπαραγωγές και παρουσιάσεις. Η φετινή διοργάνωση, υπό τη αιγίδα πάντα του υπουργείου Πολιτισµού και τη χορηγική συνδροµή του Οµίλου Μυτιληναίος Α.Ε., συνδέθηκε και µε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Χορού που έγινε τον Απρίλιο. Οπου θεωρητικοί του χορού, κριτικοί, χορογράφοι από την Αµερική, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα µοιράστηκαν απόψεις και εµπειρίες για τον σύγχρονο χορό.

Τι είναι αυτό που απασχολεί τους έλληνες χορογράφους και τους εµπνέει να του δώσουν κίνηση και λόγο και να το παρουσιάσουν ως θέαµα στο τετραήµερο χορού που φιλοξενεί η αίθουσα «Βanquet» του Μεγάρου Μουσικής; «Οι σύγχρονοι προβληµατισµοί.

Τα φαινόµενα των νεόπτωχων πολιτών των δυτικών κοινωνιών, η αγωνία του πλανήτη για το οικοσύστηµα που καταρρέει, η οικονοµική κρίση. Επικοινωνούµε µε τον κόσµο στέλνοντας µε τον χορό µας άλλοτε αισιόδοξα και τρυφερά µηνύµατα κι άλλοτε κοινωνικά και πολιτικοποιηµένα σχόλια», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωµατείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου