Τετάρτη

Αφήνουν τα δόρατα, πιάνουν τον «Ζορµπά»

Οι Chooky Dancers, αυτόχθονες της Αυστραλίας, χορεύουν έναν ιδιότυπο χορό µε υπόκρουση το συρτάκι του «Ζορµπά». Αυτές της ηµέρες  θα συµµετάσχουν στο κινεζικό φεστιβάλ της άνοιξης
Ώς το Πεκίνο «εξήγαγαν» το κατά Μίκη Θεοδωράκη συρτάκι ηµίγυµνοι Αβορίγινες της Αυστραλίας, που βρήκαν τρόπο έκφρασης πάνω στις πενιές του µπουζουκιού
Εχουν γίνει διάσηµοι και µοιάζουν να είναι το καλύτερο εξαγώγιµο προϊόν της Αυστραλίας. Μια παρέα – µια χούφτα άνθρωποι – Αυστραλών της φυλής Γιολνγκού (Yolngu) που ζουν στοαποµακρυσµένονησί Ελκο στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας µε τον ιδιότυπο χορό τους στον ρυθµό του «Ζορµπά» έγιναν αίφνης περιζήτητοι.

Για πρώτη φορά έδωσαν παράσταση, διάρκειας µόλις πέντε λεπτών, στο νησί τους, που άρχισε µε χορό κρατώντας δόρατα και ολοκληρώθηκε µε µια δικής τους έµπνευσης χορογραφία. Εφεραν µερικές γυροβολιές, λικνίζοντας τη λεκάνη τους, πάνω στη µουσική από το θρυλικό συρτάκι του «Zorba the Greek»,φορώντας µόνο ένα κοµµάτι ύφασµα. Αυτό ήταν. Το νούµερο βιντεοσκοπήθηκε το 2007, αναρτήθηκε στο YouTube και από τότεέχει πάνω από1,8 εκατοµµύρια «χτυπήµατα».

Ο Λάιονελ Ντουλµανάουι και η παρέα του, αυτόχθονες της Αυστραλίας, αποτελούν το χορευτικό συγκρότηµα Chooky Dancers, η χάρη του οποίου, αφού έκανε – σαρωτική – εµφάνιση στο τάλεντ σόου «Αυστραλία, έχεις ταλέντο»,πέρασε στην Ασία για να κατακτήσει την Κίνα.

Μόλις προχθές, το συγκρότηµα άφησε για πρώτη φορά την Αυστραλία και ταξίδεψεώς το Πεκίνο για να παρουσιάσει το ολιγόλεπτο νούµερό του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κινεζικού Φεστιβάλ Ανοιξης, το οποίο µεταδίδεταιτηλεοπτικά και το παρακολουθούν δεκάδες εκατοµµύρια τηλεθεατές κάθε χρόνο.

«Θα πεταχτούν τα µάτια από τις κόγχες τους µόλις µας δουν»,υποστήριζε ο Γκεϊµανγκούρα, ένας από τους χορευτές, σε ερώτηση δηµοσιογράφου επί κινεζικού εδάφους για την αντίδραση των Κινέζων όταν οι Chooky Dancers εµφανιστούν στη σκηνή – και στις τηλεοράσεις – µε τα σώµατά τους αλειµµένα µε λάσπηκαι λευκή µπογιά, φορώντας µόνο µια υφασµάτινη πάνα που καλύπτει τα απαραίτητα.

Το συγκρότηµα πέρασε 20 ώρες στους αιθέρες και χρειάστηκε να αλλάξει τέσσερα αεροπλάνα για να φθάσει στην κινεζική πρωτεύουσα και να συµµετάσχει στις εκδηλώσεις του ετήσιου Φεστιβάλ Ανοιξης, οι οποίες θα µεταδοθούν από την τηλεόραση του Πεκίνου στο πλαίσιο των εορτασµών για το Ετος του Φεγγαριού στις 4 Φεβρουαρίου. Αν και έχουν πραγµατοποιήσει πολλές εµφανίσεις στην πατρίδα τους κι έχουν παρουσιάσει το σόου τους στο «Αυστραλία, έχεις ταλέντο», ο Ντουλµανάουι παραδέχεται πως έχει νευρικότητα η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι θα χορέψουν υπό τα βλέµµατα εκατοµµυρίων θεατών. «Στις χθεσινές (σ.σ.: προχθεσινές) δοκιµές ένιωθα ντροπή στη σκέψη και µόνο του πλήθους κόσµου που θα µας παρακολουθεί», έλεγε µιλώντας µία από τις τοπικές διαλέκτους που µιλούν οι 2.000 κάτοικοι του νησιού του, Αβορίγινες στην πλειονότητά τους.

Οι αυστραλοί ιθαγενείς, µαθηµένοι νακυκλοφορούν σχεδόν γυµνοί στονησί τους, σοκαρίστηκαν από το δριµύψύχος και την πυκνήχιονόπτωση που έπεφτε στο Πεκίνο. Τους έδωσαν γάντια και καπέλα όταν επισκέφθηκαν τηνπλατεία Τιεν Αν Μεν και στη συνέχεια τους ξενάγησαν σε σχολή πολεµικών τεχνών, της οποίας µαθητής υπήρξε ο Τσετ Λι.

Στη διάρκεια του γκαλά θα παρουσιαστεί µια µεγάλη γκάµα µουσικοχορευτικών δρώµενων, τοπικών – κινεζικών – και ξένων, που περιλαµβάνει χορό φλαµένκο από ισπανικό συγκρότηµα, τραγούδι από έναν βρετανό πιτσιρικά, ρεσιτάλπιάνου από σουηδό σολίστα και νεαρέςρωσίδες µπαλαρίνες µε αυτιά κουνελιού και κοντές φούστες κλασικού χορού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου