Τετάρτη

«Δεν αυτοκτόνησε» λένε τώρα οι βιογράφοι του Βαν Γκογκ

Δεν αυτοκτόνησε αλλά συγκάλυψε ένα έγκλημα εξ αμελείας με θύμα τον ίδιο. Ο λόγος για τον σπουδαίο ολλανδό ζωγράφο του 19ου αιώνα Βίνσεντ βαν Γκογκ. Την ανατρεπτική αυτή θεωρία υποστηρίζει μια νέα βιογραφία του υπό τον τίτλο «Βαν Γκογκ, μια ζωή» που κυκλοφόρησε με τη συνεργασία 20 ερευνητών και μεταφραστών οι οποίοι ασχολήθηκαν εκτός των άλλων με χιλιάδες αμετάφραστες έως σήμερα επιστολές του καλλιτέχνη.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο βιβλίο, ο Βαν Γκογκ σκοτώθηκε όταν δυο νεαροί έπαιζαν με ένα ελαττωματικό όπλο, το οποίο εκπυρσοκρότησε. Εκείνος για να καλύψει τα παιδιά προτίμησε να υποστηρίξει ότι αυτοκτόνησε. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως ο ζωγράφος που έπασχε από μανιοκατάθλιψη αυτοπυροβολήθηκε όταν πήγε στα χωράφια που ήταν σπαρμένα με σιτάρι για να ζωγραφίσει και κατέληξε αργότερα όταν επέστρεψε στο πανδοχείο όπου διέμενε.
«Είναι σαφές πλέον ότι δεν πήγε στα χωράφια για να αυτοκτονήσει» λέει ο ένας εκ των συγγραφέων, Στίβεν Ναϊφέ ο οποίος μαζί με τον Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ υπογράφουν το βιβλίο. Στους σιτοβολώνες συνάντησε τα δυο παιδιά με τα οποία συνήθως έπινε μαζί τους κρασί το μεσημέρι. Ο ένας ήταν ντυμένος καουμπόης και κρατούσε το ελαττωματικό όπλο με το οποίο τον πυροβόλησε. Τραυματισμένος επέστρεψε στο πανδοχείο του, όπου είπε ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και λίγο αργότερα ξεψύχησε.
«Ο ζωγράφος δεν επιζητούσε τον θάνατο αλλά όταν ήρθε προς αυτόν ή διαφάνηκε ως πιθανότητα, τον αποδέχτηκε», υποστηρίζει ο Γκρέγκορι Γουάιτ Σμιθ.
Ωστόσο το μουσείο Βαν Γκογκ αν και χαρακτηρίζει το βιβλίο «σπουδαίο», διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον ισχύει ο νέος ισχυρισμός για τον τρόπο θανάτου του ζωγράφου και επισημαίνει πως πρέπει να μελετηθεί με περισσότερη προσοχή, δεδομένου ότι μένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου