Πέμπτη

Στο «φως» γιγαντιαίο άγαλμα κοντά στην Αλεξάνδρεια



Οι αρχαιολόγοι που επιδιώκουν να εντοπίσουν τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου Κλεοπάτρας, ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο άγαλμα της ίδιας εποχής από μαύρο γρανίτη στον ναό του Ταπόσιρις Μάγκνα, κοντά στην Αλεξάνδρεια, ανακοίνωσε το Ανώτατο Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αιγύπτου.
Πρόκειται «για ένα από τα ωραιότερα πτολεμαϊκά βασιλικά αγάλματα, που έχουν ανακαλυφθεί, μόλο που του λείπει το κεφάλι», τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ζάχι Χαουάς.
«Το τεράστιο τούτο άγαλμα εξεικονίζει πιθανότατα τον βασιλέα Πτολεμαίο Δ', καθώς είναι εκείνος ο οποίος ανήγειρε αυτόν τον ναό» πριν 2.000 χρόνια, πρόσθεσε ο Χαουάς, χωρίς να αναφέρει ακριβείς διαστάσεις του έργου.
Η αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε εξάλλου την αρχική είσοδο του ναού, ο οποίος κείται περίπου 50 χλμ δυτικά της Αλεξάνδρειας, τόνισε ο διάσημος αιγύπτιος αρχαιολόγος.
Η ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων (330-30 πΧ) ήταν η τελευταία φαραωνική δυναστεία προτού η Αίγυπτος περάσει εξολοκλήρου στα χέρια της Ρώμης. Στερνή εκπρόσωπός της ήταν η διάσημη Κλεοπάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου