Δευτέρα

Θριαµβευτική επιστροφή στην αρένα του Κολοσσαίου



Νικήτριες στην αρένα του Κολοσσαίου επέστρεψαν 337 αρχαιότητες µοναδικά έργα τέχνης που είχαν πέσει θύµατα αρχαιοκαπηλίας και κατάφεραν χάρη στον ιταλικό αγώνα κατά του παράνοµου εµπορίου να επαναπατρισθούν. Περίτεχνα αγγεία κυρίως κρατήρες και κάνθαροι (αγγεία πόσης)  χάλκινα εργαλεία και δεκάδες ακόµη ευρήµατα εκτέθηκαν την Παρασκευή στο µνηµείο-σύµβολο της Ρώµης. Η αξία τους εκτιµάται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

Ανάµεσα στους θησαυρούς που επαναπατρίστηκαν είναι και το περίφηµο µαρµάρινο άγαλµα της Αφροδίτης, ηλικίας 2.400 ετών, το οποίο είχε καταλήξει στις συλλογές του αµερικανικού Μουσείου Γκετί, µέσω της υπόδικης επιµελήτριάς του Μάριον Τρου και του εµπόρου Ρόµπιν Σάιµς που συνδέεται µε την υπόθεση της Σχοινούσας, στην τιµή ρεκόρ των 18 εκατ. δολαρίων.

Οι κλεµµένες αρχαιότητες επιστράφηκαν στην Ιταλία µόλις τον Ιούνιο ύστερα από δύο χρόνια εντατικών ερευνών, µέσω της Ελβετίας, εφόσον διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για έργα τέχνης που είχαν εξαχθεί παράνοµα από το ιταλικό έδαφος και είχαν διοχετευθεί σε συλλογές και µουσεία του εξωτερικού. Αποτελούν δε ένα µικρό µόλις µέρος από τα 20.000 κοµµάτια που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στη Γενεύη, τα οποία και προέρχονται από όλο τον κόσµο. Οσο για τις ιταλικές αρχαιότητες προέρχονται κυρίως από τον Νότο, όπου και πρόκειται να επιστρέψουν µετά την έκθεσή τους στο Κολοσσαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου