Σάββατο

Η σκοτεινή υπόθεση του Μιχαήλ Πλέτνιεφ Ο διάσημος ρώσος πιανίστας και μαέστρος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών για παιδεραστία


H είδηση της σύλληψης του διάσημου ρώσου πιανίστα και μαέστρου Μιχαήλ Πλέτνιεφ με την κατηγορία της παιδεραστίας συγκλόνισε προ ημερών την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Ο 53χρονος Πλέτνιεφ συνελήφθη στην Ταϊλάνδη έπειτα από καταγγελίες ότι βίασε ένα δεκατετράχρονο αγόρι στην παραθεριστική πόλη Παπάγια, όπου ο ίδιος διατηρεί πολυτελή κατοικία ενώ δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά. Ο Πλέτνιεφ αντέδρασε με ψυχραιμία: αρνήθηκε όσα του προσάπτουν ενώ ουδόλως κρύφτηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- αντιθέτως, προέβη με προθυμία σε δηλώσεις. Σε περίπτωση πάντως που οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν, ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 20 ετών συν ένα ιλιγγιώδες χρηματικό πρόστιμο.

Από τις 6 Ιουλίου και μετά, οπότε έγινε γνωστό, το θέμα απασχολεί σταθερά τις σελίδες του διεθνούς Τύπου. Παρά το σκάνδαλο που ξέσπασε, τις περασμένες ημέρες επετράπη στον Πλέτνιεφ να εγκαταλείψει την Ταϊλάνδη προκειμένου να δώσει συναυλία στην πΓΔΜ, με την υποχρέωση να δίνει το «παρών» στις αστυνομικές αρχές της Παπάγια- πόλη διάσημη για την έντονη νυχτερινή ζωή, τη δράση συμμοριών, την παιδική πορνεία αλλά και την αστυνομική διαφθορά, ενώ αποτελεί και πόλο έλξης ρώσων τουριστών- κάθε δώδεκα ημέρες. Τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ», η ακύρωση της βίζας του Πλέτνιεφ από τις ταϊλανδέζικες αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σημαίνει ότι αντιμετωπίζει ισχυρό ενδεχόμενο απέλασης, ακόμη και αν οι εναντίον του κατηγορίες καταρριφθούν.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο οι δικαστικές εκκρεμότητες του μαέστρου θα επηρεάσουν τα σχέδιά του να ταξιδέψει. Ο ίδιος έκανε γνωστή την επιθυμία του να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία για τα γενέθλια της μητέρας του. Να σημειωθεί ότι η σύλληψη του Πλέτνιεφ έγινε την ώρα που δειπνούσε σε εστιατόριο της Παπάγια, ύστερα από καταγγελία ενός ντόπιου ο οποίος επίσης εμπλέκεται σε δίκτυο παιδικής πορνείας και στο σπίτι του ανακαλύφθηκαν φωτογραφίες ανηλίκων με διάφορους επιφανείς τουρίστες. Υψηλές διασυνδέσεις
Γεννημένος τον Απρίλιο του 1957 στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση, ο Πλέτνιεφ άντλησε τις πρώτες μουσικές επιρροές του από τους γονείς του: ο πατέρας του δίδασκε ακορντεόν και η μητέρα του πιάνο. Σπούδασε στο Ωδείο της Μόσχας και γρήγορα κατάφερε να διακριθεί. Το 1988 προσεκλήθη να δώσει μια συναυλία στο περιθώριο κάποιας συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον. Εκεί γνώρισε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Χάρη στη φιλία και την υποστήριξή του κατόρθωσε να ιδρύσει το 1990 την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, το πρώτο ανεξάρτητο από κυβερνητική υποστήριξη συμφωνικό σύνολο στη χώρα μετά το 1917. Τιμημένος με Grammy το 2005, σήμερα είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τον πολιτισμό και τις τέχνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου