Τετάρτη

< ΣΤΗ ΣΤΕΓΗΓΡΑΜΜΑΤΩΝΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Μπετόβεν και Γκόγια συναντούν το πιάνο και τα multimedia

  
Η πιανίστρια Λορέντα Ράµου

Μπορεί ο ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Γκόγια και ο αυστριακός συνθέτης Μπετόβεν να µη συναντήθηκαν ποτέ, η ζωή τους όµως παρουσιάζει οµοιότητες. Τις οποίες θα γνωρίσει το κοινό της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση σ’ έναν «διάλογο» µεταξύ εικόνας και µουσικής, ψηφιακής τέχνης και πιάνου.

Οι νέες τεχνολογίες συνεργάζονται µε την κλασική µουσική για να φέρουν στη σκηνή την παράσταση «Γκόγια - Μπετόβεν: δρόµοι σιωπής». Η ιδέα ανήκει στην πιανίστα Λορέντα Ράµου, η οποία και επιµελήθηκε την παρουσίαση αυτής της «συνάντησης».

«Κοινό τους σηµείο, εκτός από τον κοινωνικό τους περίγυρο και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, είναι η κώφωση. Αποµονωµένοι στη “σιωπή” τους, δηµιουργούν τα σπουδαιότερα έργα τους», λέει στα «ΝΕΑ» η Λορέντα Ράµου, η οποία θα ερµηνεύσει στο πιάνο τις Μπαγκατέλες, τις Σονάτες αρ. 12 και αρ. 31 του Μπετόβεν.

«Εκείνη την περίοδο, ο Γκόγια ζωγραφίζει τους “Μαύρους πίνακες”, φυλακές και µπουντρούµια και ο Μπετόβεν συνθέτει τα τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων και σονάτες για πιάνο».

Η ίδια κάλεσε την οµάδα Medea Electronique, γνωστή για τους πειραµατισµούς µε νέα µέσα και ηλεκτρονικό ήχο, για να δηµιουργήσει βιντεοπροβολές, µε έργα του Γκόγια από µουσεία στην Ισπανία και σε όλο τον κόσµο και ηχογραφήσεις έργων Μπετόβεν και ισπανικής µουσικής του 18ου και 19ου αιώνα. Γράµµατα του Μπετόβεν και του Γκόγια προς συγγενείς και φίλους θα διαβάσει ο Γιάννης Ευαγγελίδης.

«Οταν παρουσιάζεται όλο αυτό το πλέγµα επί σκηνής, ο θεατής ακούει διαφορετικά το κλασικό έργο. Οι νέες τεχνολογίες µπορούν να συνδυαστούν µε την κλασική µουσική, αρκεί να είναι καλή η πρωταρχική ιδέα», σχολιάζει η Λορέντα Ράµου, το ρεπερτόριο της οποίας εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ µέχρι τα happenings του κινήµατος Fluxus και έργα που συνδυάζουν το πιάνο µε ηλεκτρονικούς ήχους. Το προσωπικό δράµα του Μπετόβεν κορυφώνεται την εποχή που γράφει τη Σονάτα έργο 26, το οποίο θα ακουστεί στη σκηνή. Αµέσως µετά προβάλλεται βίντεο µε έργα µε πολιτικές καταβολές: τους πίνακες για την εξέγερση της 2ας και 3ης Μαρτίου 1808 στη Μαδρίτη και τις οξυγραφίες των «∆εινών του Πολέµου» του Γκόγια µε την «Ηρωική Συµφωνία» του Μπετόβεν.
INFO
Παράσταση «Γκόγια - Μπετόβεν: δρόµοι σιωπής», στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 210-9005.800) στις 5 και 6 Φεβρουαρίου (21.00). Εισιτήρια: 15 (φοιτητικό) και 25 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου