Τρίτη

«Η Πιανίστα με τη στρυχνίνη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία θεατρική-πιανιστική ερμηνεία με τίτλο «Η πιανίστα με τη στρυχνίνη» σε ηχοτοπία του Δημήτρη Ανδρικόπουλου, θα έχει την ευκαιρία ν' απολαύσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από την διακεκριμένη πιανίστα Λορέντα Ράμου, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Η πιανίστας θα αποδώσει θεατρικά με απρόσμενες ερμηνείες, πειραματισμό και αντισυμβατική έκφραση σε πανελλήνια πρώτη τα έργα των: Dmitri Kourliandski, Jack Body, Jacob ter Veldhuis και

Frederic Rzewski.

Θα ερμηνεύσει επίσης συνθέσεις των: Cathy Berberian και John Cage, ενώ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση τη σύνθεσή της «Πρελούδια» για σιωπηλό πιανίστα.


Η Λορέντα Ράμου, έχοντας πίσω της μία σειρά διακρίσεων και υποτροφιών, καθώς και συνεργασιών με Έλληνες και ξένους επιφανείς μουσικούς, επέλεξε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την σύγχρονη μουσική.


Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι το κίνημα Fluxus και τα έργα με ηλεκτρονικά των τελευταίων ετών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ελληνικού ρεπερτορίου.


Η σύνθεση των προγραμμάτων της, που έχει πάντα μια πρωτότυπη θεματολογία στην οποία συχνά

συμβάλλει και η προβολή βίντεο, έχει επαινεθεί ιδιαίτερα από την κριτική.

Μέσα από έναν τίτλο που παραφράζει αυτόν του έργου «Η κυρία με τη στρυχνίνη» του πρόωρα χαμένου συνθέτη Γιάννη Χρήστου, η Λορέντα Ράμου επιχειρεί να δώσει στον ακροατή ένα έναυσμα ώστε ο τελευταίος να μοιραστεί μαζί της την εμπειρία ενός ιδιαίτερου ηχοθεάματος με μία

κινησιολογική-θεατρική διάσταση.

Να την ακολουθήσει στην εξερεύνηση μουσικών μονοπατιών που χάραξαν τα τελευταία 70 χρόνια γνωστοί -αλλά και λιγότερο γνωστοί- σύγχρονοι συνθέτες.


Σε αυτό το ταξίδι, η ομιλία, το τραγούδι και η σκηνική παρουσία του εκτελεστή αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης. Όσο για τη σχέση της με το έργο του Χρήστου, η Λορέντα Ράμου διευκρινίζει ότι στην «Πιανίστα με τη στρυχνίνη» έχει κρατήσει μια παρόμοια θεατρική αρχή και την ιδέα ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο, αλλά ένα παραισθησιογόνο που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τα πράγματα.


Υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, την Δήμητρα Τρυπάνη (κρουστά) και τις Τατιάνα Μπρε και Δήμητρα Παπασταύρου (φωνές) θα πλαισιώσει μία ομάδα ταλαντούχων μουσικών.


Στο νέυ ο Χάρης Λαμπράκης, στη φλογέρα η Ισμήνη Παπαθανασίου, στο τσέμπαλο η Κατερίνα Μιχοπούλου, στο βιολί ο Διονύσης Βερβιτσιώτης και στο τσέλο ο Τάσος Μισυρλής. Την σύνθεση του ηλεκτροακουστικού υλικού κομματιού έχει αναλάβει η Ευγενία Σερέτη ενώ οι Jamie Crabb & Andrey Albert δανείζουν τη φωνή τους.


Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο «Σύγχρονοι Περφόρμερ»της Σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου