Πέμπτη

Οταν ο Μάνος συνάντησε τον Κλάους Νόµι

Ολη η οµάδα ερµηνευτών της µουσικής παράστασης «Χωρίς  ∆ιαβατήριο» της Μέµης Σπυράτου
Εικόνες από άγρια τοπία, χωρίς βλάστηση, και παραλίες όπου γυναίκες στα λευκά βιώνουντον έρωτα αλλά και την απώλεια, προβάλλονται όσο µια παρέα ερµηνευτών µε ένα πιάνο στήνουν ένα αφιέρωµα στον Κύκλο του CNS του Μάνου Χατζιδάκι και στον Κλάους Νόµι. Λαθραία θα εισβάλουν και άλλα τραγούδια, σονέτα του Σαίξπηρ, ποιήµατα του Σέλεϊ. Ολα αυτά σε µια παράσταση που προσκαλεί «Χωρίς ∆ιαβατήριο» το κοινό του PassPort στις 8, 15 και 22 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.

«Ο βαρύς ουρανός, η απέραντη θάλασσα ενέπνευσαν τον Μάνο Χατζιδάκι για τον Κύκλο του CNS, ο οποίος µε τη σειρά του ενέπνευσε εµένα στη δηµιουργία της εικόνας και στη συνέχεια της παράστασης», λέει στα «ΝΕΑ» η σκηνοθέτις Μέµη Σπυράτου. Η µουσική συναντά τον λόγο και την εικόνα στην παράσταση που «γεννήθηκε» από την αγάπη της ίδιας για το συγκεκριµένο έργο: «Είναι από εκείνες τις παραστάσεις που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη για να ταξιδέψει µε όµορφες µελωδίες και να ξεχάσει την κρίση».

«Οσες φορές ακούσαµε αυτά τα τραγούδια ήταν απόερµηνευτές µε κλασική παιδεία. Αυτή τη φορά, τα ερµηνεύει η ηθοποιός Αθηνά Ντανέλη», προσθέτειη Μέµη Σπυράτου. Η ίδια θα αναλάβει, µαζί µε τον Γιώργο Χρονά, το κοµµάτι του λόγου στην παράσταση, θα διαβάσουν τη βιογραφία του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και αποσπάσµατα απ’ όσα έχει πει. Η Αθηνά Ντανέλη θα ερµηνεύσει το «Με πνίγει ετούτη η θάλασσα», «Στην αποβάθρα», «Θα περιµένω», «Εγώ είµαι ένα σύννεφο» και πίσω της σε οθόνη θα προβάλλονται ταινίες της Μέµης Σπυράτου. «Οι ταινίες είναι ανθρωποκεντρικές. Ακούγεταιο άνεµος, βλέπουµε τη θάλασσα, το κύµα, τοπία άγρια... ∆εν υπάρχουν λόγια, παρά µόνο βλέµµατα και εικόνες που προκαλούν σε κάθε θεατή διαφορετικά συναισθήµατα», σχολιάζει η σκηνοθέτις. Στις ταινίες παίζουν οι Μίνα Κουτσούκου - Αργυράκη, Μαντώ Θεοφιλάκου, Πηνελόπη Ντρέκη, ∆ανάη Λαζοπούλου, Κωστής Καιροφύλακας, Χριστίνα Κλουκίνα. Το αφιέρωµα θα συνεχιστεί µε τη βιογραφία του Κλάους Νόµι, ο οποίοςδιαθέτοντας την γκάµα του κόντρα - τενόρου σφράγισε µε την ερµηνεία του τραγούδια όπως το «Cold Song», άρια του Χένρι Πέρσελ απότηνΟπερα «Βασιλιάς Αρθούρος». «Πίστευα ότι δύσκολα θα µπορούσε άλλος να τα ερµηνεύσει µέχρι που άκουσα τον Χρήστο Θεοφιλάτο, επίσης και ηθοποιό», λέει η Μέµη Σπυράτου.

Ορχήστρα δεν θα υπάρχει παρά µόνο ένα πιάνο (Νίκος Πλάτανος). «Θέλαµε να διατηρήσουµε την ατµόσφαιρα του οικείου». Στην παρέα των ερµηνευτών βρίσκονται και οι δύο 20χρονοι Σταύρος Νιφοράτος και Νεφέλη Κουρή.

Το δεύτερο µέρος της παράστασης καταλαµβάνουν τραγούδια από το θέατρο και τον κινηµατογράφο, λαϊκά και ρεµπέτικα, φάντος και γκρεκάνικα. Ανάµεσά τους και κοµµάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταµάτη Κραουνάκη, Λίνας Νικολακοπούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Βασίλη Τσιτσάνη. «Ηρθαν χωρίς... διαβατήριο. Οπως συµβαίνει όταν ξαφνικά ανακαλούµε τραγούδια, που από µόνα τους διεκδίκησαν τον χώρο τους» λέει η σκηνοθέτις.
< INFO
«Χωρίς Διαβατήριο» στο PassPort (Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ. 210-4296.401) στις 8, 15 και 22 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου (21.00)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου