Πέμπτη

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων τιμά τον Άστορ Πιατσόλα


Από παλαιότερη συναυλία της Ορχήστρας που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 4 Μαρτίου από τη γέννηση του Άστορ Πιατσόλα και η Ορχήστρα των Χρωμάτων τιμά την επέτειο με μια συναυλία, το πρόγραμμα της οποίας αποτελείται αποκλειστικά από έργα του Αργεντινού συνθέτη και μπαντονεονίστα. Η συναυλία, την οποία θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, θα δοθεί στις 4 Απριλίου στο θέατρο Κάππα (Κυψέλης 2, Αθήνα).

Θα συμμετάσχουν επίσης ο Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν, η Νατάλια Σολεδάδ Πετσάλις στο τραγούδι και ο Ρόμαν Γκόμες στην κιθάρα.


Για τη ζωή και την καριέρα του Άστορ Πιατσόλα έχουν, ασφαλώς, γραφεί πολλά: οι Ιταλοί γονείς του, η γέννησή του στην Αργεντινή, τα παιδικά του χρόνια στη Νέα Υόρκη όπου γνώρισε ταυτόχρονα την τζαζ αλλά και τον Μπαχ, η πρώτη του γνωριμία με το μπαντονεόν χάρη στη νοσταλγία του πατέρα του, η επιστροφή στην Αργεντινή όπου ακόμη βασίλευε το παραδοσιακό τάνγκο.


Ο ίδιος κατάφερε να φέρει την επανάσταση μεταμορφώνοντάς το σ' ένα νέο είδος που ονομάστηκε νέο τάνγκο (nuevo tango), ενσωματώνοντας στοιχεία από την τζαζ και την κλασική μουσική. Ωστόσο, η εισαγωγή του νέου αυτού είδους έκανε τον Πιατσόλα αμφιλεγόμενη φιγούρα στη χώρα του τόσο από μουσική όσο και από πολιτική, μπορεί να πει κανείς, άποψη.


Η φράση «στην Αργεντινή όλα μπορούν ν΄αλλάξουν εκτός από το τάνγκο» είναι ενδεικτική της αντίδρασης που συνάντησε. Όμως, η μουσική του έγινε αποδεκτή στην Ευρώπη, την Βόρειο Αμερική αλλά και από ορισμένα φιλελεύθερα στοιχεία της αργεντίνικης κοινωνίας τα οποία προωθούσαν ευρύτερες κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές παράλληλα με τη μουσική επανάσταση του Πιατσόλα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου