Πέμπτη

Διάλεξη του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ
Διάλεξη με τίτλο «Τα στάδια ψυχικής ανάπτυξης του ενήλικου ατόμου και το νόημα της ζωής» θα δώσει στις 5 Απριλίου ο ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ομαδικός αναλυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, Ματθαίος Γιωσαφάτ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

«Η ψυχανάλυση πρώτη κατέδειξε την τεράστια σημασία της παιδικής ηλικίας για την κατοπινή εξέλιξη του ανθρώπου, γεγονός που αποδέχονται σχεδόν όλες οι συναφείς επιστήμες σήμερα. Οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας μαζί με τις γονιδιακές καταβολές καθορίζουν όχι μόνο την προσωπικότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την πορεία του ατόμου αργότερα» σημειώνει ο ίδιος.

«Ο άνθρωπος όμως περνάει και διάφορα άλλα στάδια κατά τη διάρκεια της ζωής του – που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται συνειδητά αλλά κυρίως ασυνείδητα από τις πρώτες εμπειρίες του, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής» προσθέτει.


Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αναφέρει ότι ο κύκλος ζωής του ανθρώπου διαιρείται σε τέσσερις μεγάλες περιόδους με ενδιάμεσα μεταβατικά στάδια. «Αυτές οι περίοδοι έχουν απόλυτη σχεδόν σχέση με την χρονολογική ηλικία του ανθρώπου και δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τη διανοητική ή ψυχική ωριμότητά του. Η ωριμότητα θα καθορίσει τον τρόπο που το άτομο θα αντιμετωπίσει τις κρίσεις αυτές (εύκολα ή δύσκολα, λειτουργικά ή δυσλειτουργικά)» αναφέρει.


Στη διάλεξή του ο Ματθαίος Γιωσαφάτ θα προσπαθήσει να περιγράψει πώς συνδέονται αυτές οι φάσεις με το επάγγελμα και κυρίως με την οικογενειακή ζωή του ανθρώπου. Πώς περνάμε αυτές τις φάσεις; Ποια είναι τα κύρια καθήκοντα και επιδιώξεις σε κάθε περίοδο; Τι ρόλο παίζουν οι εξωτερικοί παράγοντες (κοινωνικές συνθήκες, οικονομία, πολιτική κατάσταση, ιστορική περίοδος); Πώς επιδρά η σημερινή οικονομική κρίση, αλλά και η κρίση αξιών στη νεολαία και σε όλους μας;


Στην εκδήλωση του Megaron Plus, στις 5 Απριλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή και να θέσει τα δικά του ερωτήματα.


Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.


Η είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 το απόγευμα την ημέρα της διάλεξης.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου