Δευτέρα

50.000 ψήφισαν «Δάκρυα της Γάζας»

Το κοινό του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ  Θεσσαλονίκης, περισσότερο από ποτέ,  (πάνω από 50.000) ψήφισε και βράβευσε  την ταινία «Τα δάκρυα της Γάζας», απ’ όπου  και η φωτογραφία

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ άρχισε µ’ ένα «Γλυκό καναρίνι» (My sweet canary) κι έκλεισε µε «Τα δάκρυα της Γάζας» (βραβείο κοινού) και µια «Ατέλειωτη θλίψη» (βραβείο ∆ιεθνούς Αµνηστίας).

Λίγες ώρες αφότουένας νέος πόλεµοςείχε αρχίσει – η εισβολή των δυνάµεων της ∆ύσης στη Λιβύη του Καντάφι–, στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκηςτο κοινό ψήφιζεκαι βράβευε «Ταδάκρυα τηςΓάζας» (έναντοκιµαντέρ για τιςσυνέπειες της ισραηλινής εισβολής το 2008).

Αντί της βραβευµένης ταινίας,λόγω προβληµάτων στην κόπιακατά την επίσηµηεκδοχή, µετά την υποτονική τελετή λήξης και την απονοµή βραβείων,τιµητικών αλλάόχι και χρηµατικών λόγωτης οικονοµικής δυσπραγίας του Φεστιβάλ, τοβράδυ του Σαββάτουπροβλήθηκε η ταινία του ΓάλλουΝταβίντ Αντρέ για τη θανατική καταδίκη. Αντί του ζόφου που προκαλεί ο πόλεµος, τοΦεστιβάλ προτίµησε να «µιλήσει» για έναν «έννοµο» ζόφο θανάτου εν καιρώ ειρήνηςστην Πολιτεία Οκλαχόµα των ΗΠΑ, όπουεξακολουθεί να εφαρµόζεται η εσχάτη των ποινών.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκεχθες µε επαναληπτικές προβολές.Συνεχίζεται όµωςµε τις περιφερειακές προβολές, πρώτα στην Αλεξανδρούπολη(από το Σάββατο) και έπειτα σε 18 πόλεις της Ελλάδας: Ηράκλειο, Χανιά, Καστοριά, Κιλκίς, Βόλο κ.λπ.

Η δε 14η διοργάνωση ορίστηκε για τις 9 - 18 Μαρτίου 2012.

Τα βραβεία

Καλύτερης ξένηςκαι ελληνικής ταινίας άνω των 45’: «∆άκρυα της Γάζας» σε σκηνοθεσία Βίµπεκε Λέκεµπεργκ (Νορβηγία)και «Το µωρό µου φτάνει» των ΑλέξηΠόνσε και Βιβής Ζωγράφου.

Καλύτερης ξένης καιελληνικής ταινίας κάτω των 45’: «Ηάλλη πόλη» (γυρισµένη στη∆ηµητσάνα και τηντουρκική πόλη Μπιργκί) της Τουρκάλας Νεφίν Ντιντς και «Satsang,συντροφιά µε την αλήθεια» (για την καθηµερινότητα των γιόγκι) των Μαριάννας Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη.

Βραβεία Fipresci (∆ιεθνούς Ενωσης Κριτικών): «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» της Καλλιόπης Λεγάκη και «Ξενοδοχείο: ο Παράδεισος» από τη Βουλγαρία, σε σκηνοθεσία Σοφίας Τζαβέλλα.

Τα µόνα χρηµατικά έπαθλα που δόθηκαν αφορούσαν τα βραβεία της ΕΤ3: Στην ταινία «Ενα µέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Λετισιά Μορό (Γαλλία, 3.000 ευρώ και προβολή από το κανάλι) και «The Return» από τη Νορβηγία, σε σκηνοθεσία Τόνε Αντερσεν («ΒραβείοDoc on Air» γιατο καλύτερο project τουPitching Forum, 7.000

ευρώ).
Ηταν το πιο φτωχό σε προϋπολογισµό (µόλις ένα εκατ. ευρώ) αλλά το πιο πλούσιο σε ταινίες και προσέλευση θεατών (πάνω από 50.000) Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου