Κυριακή

Οι κανίβαλοι των Βαλκανίων

Οι αναφορές  του Εµίρ  Κουστουρίτσα  στην οικονοµική  κρίση κάνουν  τη No Smoking  Orchestra του να  ξαπλώσει κάτω,  προσποιούµενοι  ότι βαριούνται τις  πολιτικολογίες  του βραβευµένου  σκηνοθέτη.  «∆εν έχουν  τελειώσει ούτε  το γυµνάσιο, δεν  έχω µε ποιον  να µιλήσω στις  περιοδείες», λέει  και η αίθουσα  του Μεγάρου  Μουσικής  Αθηνών δονείται  από τα γέλια

Του ∆ηµήτρη Ν. Μανιάτη

Φανταστείτε εικόνα: ο Spiderman τραγουδιστής δίχως µάσκα πηδάει απ’ τη σκηνή. Σκαρφαλώνει στα καθίσµατα της κατάµεστης αίθουσας και προχωράει πατώντας πάνω σε ώµους, µανίκια, παντελόνια, φορέµατα.

Ο Spiderman είναι ο Dr Nele Karajliζ, o σκηνοθέτης Εµίρ Κουστουρίτσα σολάρει στην κιθάρα, ο βιολιστής-καµαρότος είναι ο Dejan Sparavalo, ο δεύτερος κιθαρίστας φοράει καπέλο και µπέρτα α λα Ματζίκα Ντε Σπελ, στο ακορντεόν ο Zoki Milosevic, σαξόφωνο ο Nesa Petrovic, κρουστά, ντραµς και η απαραίτητη τούµπα (χάλκινο πνευστό) που αλλάζει χέρια. Ο Εµίρ Κουστουρίτσα, ο δηµιουργός των «Underground», «Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream», δεν έκανε την περασµένη Τρίτη την πλάκα του µε τη µουσική κολεκτίβα Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra. Θύµισε και υπογράµµισε πώς είναι ο βαλκανικός διονυσιασµός σε ένα δίωρο σόου µε µπόλικη πρόζα, τσιγγάνικους ήχους, αυθεντικό ροκ (α λα σερβικά) και ενδυµατολογικά παράδοξα.

Ο ύµνος της Σοβιετικής Ενωσης για αρχή και ένα ένα τα µέλη της µπάντας παίρνουν θέση στη σκηνή της αίθουσας «Χρήστος Λαµπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Θα µεταδώσουµε ενέργεια στη χώρα που αντιτάχθηκε στους βοµβαρδισµούς της Σερβίας απ’ το ΝΑΤΟ», λέει ο Κουστουρίτσα για να µην ξεχνιόµαστε και το κοινό ξεπερνάει την πρώτη αµηχανία, βοηθούν και οι πολλοί Σέρβοι των Αθηνών, ενώ η τρέλα της κανιβαλικής ορχήστρας απλώνεται παντού.

«Geia sou, Atena», λέει ο αεικίνητος Dr Nele και εκεί που νοµίζεις πως θα ξεχειλώσει κάθε έννοια σκηνικής παρουσίας, αναδιπλώνεται µε όλη την µπάντα και επιβεβαιώνει τη µουσική τους επάρκεια και δεξιοτεχνία.

Κατεβαίνουν στο κοινό, ένα κοινό µεικτό. Πρώτα 25άρηδες που σερφάρουν στο Internet, γνωρίζονται στο facebook, έχουν σπουδάσει στην Αγγλία ή εδώ και οικειοποιούνται τη νέα τάση – δεν είναι τυχαία η επιτυχία του Κωστή Μαραβέγια ή τα sold out των Gogol Bordello στην Ελλάδα. Μια νέα τάση που θέλει εξωστρέφεια, βαλκανικούς ήχους, τσιγγάνικους ρυθµούς, µπόλικη πρόζα, χορό και βέβαια ένα ροκ και πανκ στο µίξερ.

Στην κατάµεστη αίθουσα είναι βέβαια και οι µεγαλύτεροι – και οι κοσµικοί – που νοµίζω πως δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι γίνεται.

Οι µουσικοί κατεβαίνουν µε θράσος στο κοινό, σηκώνουν πάνω τον κόσµο – µπόλικος ιδρώτας. Kαµιά εικοσαριά θεατές ανεβαίνουν στη σκηνή για να χορέψουν µε την µπάντα. «Sonia!». Ο Nele φωνάζει. Η ψηλή Σέρβα απ’ το κοινό τραγουδάει µαζί του (όχι, δεν είναι µέρος του live) και στο «Romeo and Juliet» µία ακόµη (πανέµορφη και Ελληνίδα!), ενώ αµέσως µετά µε λεµόνι στο στόµα ο δαιµονικός τραγουδιστής υποδύεται τον… Ρόκι Μπαλµπόα!


«My name is Demis Roussos»


Θέλετε κι άλλα; Η κιθάρα που σολάρει έχει πάνω της φορεµένα φωτάκια και στο σκοτάδι µοιάζεινα φλέγεται σαν περιστρεφόµενο σύµβολο της ραδιενέργειας.


Το δοξάρι κρατιέται απ’ τα στόµατα δύο µουσικών και οι χορδές του βιολιού σύρονται πάνω του δεξιοτεχνικά. Η ώραπερνάει γρήγορα.

Παρουσίαση τηςµπάντας και… «My name is Demis Roussos» απ’ τον τραγουδιστή!

«Efkaristo, Atena, efkaristo,Ellada», το χειροκρότηµα είναι γιατον Κουστουρίτσα που υποσχέθηκε ενέργεια και µας τη µετέδωσε.

Λίγο µετά, στακαµαρίνια (εκεί κοντά και η κυρία Μαριάννα Λάτση), ένας πιτσιρικάς µε χάρτη Ενιαίας Γιουγκοσλαβίαςπρος υπογραφή και ο σέρβος σταρ Ζέλικο Οµπράντοβιτς σε κουβεντούλα µε τον Εµίρ. «Φοβήθηκα τον µεγάλο χώρο, αλλά επιβιώσαµε και το κοινό είχε ενέργεια», µου λέει ο τραγουδιστής Nele που τώρα πίνει νερό ήσυχος και δεν θυµίζει τον κανίβαλο Spiderman του δίωρου live. Ενέργεια; Ξαναπές το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου