Τρίτη

«Έφυγε» ο Ιάκωβος Καμπανέλλης


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο Ιάκωβος Καμπανέλης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.


Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας νοσηλευόταν εδώ και περίπου 2 μήνες στην εντατική νοσοκομείου της Αθήνας, καθώς το χρόνιο πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετώπιζε είχε επιδεινωθεί. 
Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του


 Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης -που υπέγραψε μερικά από τα πιο επιτυχημένα σενάρια του ελληνικού κινηματογράφου και σφράγισε την σύγχρονη πολιτική ιστορία με το βιβλίο «Μαουτχάουζεν- γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1922 στη Νάξο.


Το 1935 η οικογένειά του μετακομίζει στην Νίκαια. Στην Κατοχή παίρνει μέρος στην αντίσταση, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς (1943) και οδηγείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν απ’ όπου απελευθερώνεται το 1945.


Όταν γυρίζει στην Ελλάδα «μαγεύεται» από τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. Το ταλέντο του ανακαλύπτει ο Αδαμάντιος Λεμός, ενώ το πρώτο του έργο ήταν «Ο Χορός Πάνω Στα Στάχυα» που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.


Μεταξύ των έργων του είναι: «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των Θαυμάτων», «Βίβα Ασπασία», « Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός», «Πρόσωπα για Βιολί και Ορχήστρα», «Ο Αόρατος Θίασος» και «Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα».


Στα σενάριά του που άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο περιλαμβάνονται τα «Στέλλα», «Ο Δράκος», «Η Αρπαγή Της Περσεφόνης», «Το Κανόνι Και Το Αηδόνι» και «Κορίτσια Στον Ήλιο».


Έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Αγγλία, την Αυστρία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Σουηδία.


Ο Καμπανέλλης ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία, στις εφημερίδες «Ελευθερία» (1963 - 1965), «Ανένδοτος» (1965 - 1966) και «Τα Νέα.


Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τάνια Σαββοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου