Τετάρτη

Kτίρια με «αίσθημα πληρότητας»


Oι Ιάπωνες αρχιτέκτονες Σετζίμα και Νισιζάουα κέρδισαν το βραβείο Πρίτσκερ
Το εσωτερικό του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης που σχεδίασαν οι Σετζίμα και Νισιζάουα
Σίδνεϊ


Η Καζούγιο Σετζίμα και ο Ρούε Νισιζάου τιμήθηκαν με το βραβείο Πρίτσκερ για το 2010, την ανώτερη τιμή στο χώρο της αρχιτεκτονικής, εξαιτίας της χρήσης του φωτός και της διαφάνειας στα κτίριά τους. Οι δύο Ιάπωνες, συνιδρυτές της εταιρείας SANAA, έχουν υπογράψει κτίρια σε Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ και βεβαίως την πατρίδα τους, την Ιαπωνία.
Η επιτροπή του βραβείου -το οποίο θεωρείται περίπου το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής»- επαίνεσαν τους δύο αρχιτέκτονες «για τη δημιουργία κτιρίων που αλληλεπιδρούν επιτυχώς με τα περιβάλλοντά τους και με όσα περιέχουν, δημιουργώντας αίσθημα πληρότητας και πλούτου εμπειρίας, ενώ η αρχιτεκτονική τους εξερευνά την ιδέα της φωτεινότητας και της διαφάνειας οδηγώντας τις σε νέα όρια».
«Προσπαθώ να κάνω αρχιτεκτονική που να είναι 'ανοικτή', κάτι που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για τη νέα γενιά αρχιτεκτόνων» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Καζούγιο Σετζίμα.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά που το βραβείο, θεσμοθετημένο από το 1979, πηγαίνει σε αρχιτέκτονα από την Ιαπωνία. Το βραβείο -που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων- θα απονεμηθεί φέτος στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου