Τρίτη

Την οργισμένη αντίδραση του Βρετανού τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ έχει προκαλέσει εκπομπή του BBC, στην οποία αναφέρθηκε...

Η οργή του Μπομπ


Η οργή του Μπομπ Την οργισμένη αντίδραση του Βρετανού τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ έχει προκαλέσει εκπομπή του BBC, στην οποία αναφέρθηκε ότι σχεδόν το 100% των εσόδων που συγκεντρώθηκαν το 1985 από το Band Aid πήγε σε λάθος χέρια και ποτέ δεν έφτασε σε αυτούς που πραγματικά το είχαν ανάγκη. Η ραδιοφωνική εκπομπή στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις δύο πρώην στελεχών των ανταρτών της Αιθιοπίας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το 95% των χρημάτων κατέληξαν στην αγορά όπλων για την ανατροπή της κυβέρνησης. «Θα ήταν τραγικό αν οι Βρετανοί σταματούσαν να κάνουν φιλανθρωπίες πιστεύοντας τέτοιου είδους ισχυρισμούς», απάντησε ο σερ Μπομπ Γκέλντοφ.
Η ιστορία του Band Aid είχε ως αφετηρία μια τηλεοπτική εκπομπή του Δεκεμβρίου του 1984, που περιέγραφε την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο λαός της Αιθιοπίας από το λιμό. Η σύζυγος του Μπομπ Γκέλντοφ έβαλε τα κλάματα και αμέσως τοποθέτησε ένα κουτί στην πόρτα του σπιτιού της. Εκεί οι επισκέπτες θα ήταν υποχρεωμένοι να ρίχνουν πέντε λίρες κάθε φορά που περνούσαν την πόρτα. Το ποσό θα πήγαινε υπέρ των κατοίκων της Αιθιοπίας. Ο Γκέλντοφ, όμως, πήγε το ζήτημα ένα βήμα πιο πέρα, καλώντας μεγάλους σταρ της μουσικής και δημιουργώντας την Band Aid. Το επόμενο καλοκαίρι η συναυλία του Live Aid, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, συγκέντρωσε το ποσό των 250.000.000 δολαρίων.
Στις συνεντεύξεις τους οι πρώην ηγέτες των ανταρτών περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους έβαζαν στο χέρι τα χρήματα παραπλανώντας τις αποστολές των δυτικών στη χώρα. Από τη μεριά τους, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων που συμμετείχαν σε εκείνη την κινητοποίηση επισημαίνουν ότι ενδεχομένως κάποια χρήματα να μην έφτασαν εκεί που έπρεπε, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό. «Αν το 95% των χρημάτων είχε πέσει σε λάθος χέρια δεν θα πέθαιναν μόνο 1.000.000 άτομα», δήλωσε στους «Τimes» ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος ζήτησε αποδείξεις από το BBC για όσα ακούστηκαν στην εκπομπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου