Τρίτη


Από το ΕΠΙΨΥ και την ΑΣΚΤ
«Διπολικότητα και Τέχνη» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από 9 έως 20 Μαρτίου
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με email


Τύπωσε το άρθρο


Μια διαφορετική ανάγνωση έργων τέχνης, μέσα από το πρίσμα της διπολικότητας, επιχειρεί η πρωτοποριακή έκθεση που οργανώνουν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με θέμα «Διπολικότητα και Τέχνη», στο κτίριο της ΑΣΚΤ, στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο από τις 9 έως τις 21 Μαρτίου.Τα έργα αποτελούν το προϊόν της συνάντησης δύο πόλων που αντάλλαξαν φορτία, δηλαδή της ομάδας επιστημόνων (ψυχιάτρων και ψυχολόγων) του ΕΠΙΨΥ και των φοιτητών και αποφοίτων της ΑΣΚΤ, οι οποίοι διερεύνησαν τη θεραπευτική δυνατότητα της τέχνης σε σχέση με την ιδιαιτέρως διαδεδομένη ψυχική νόσο που ονομάζεται διπολική διαταραχή.

«Ο επιστήμονας ψυχίατρος ερευνώντας κλινικά, θεωρητικά, δίνει απαντήσεις, προτείνει θεραπείες. Ο εικαστικός καλλιτέχνης, διάσημος ή μη, διερευνά 'μορφοπλαστικά', μέσα από αλληγορικές μεταφορές. Και οι δύο δράσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο και την αναγκαιότητα μιας κοινωνικής συνεργασίας συμβάλλοντας ώστε να μετριαστεί, να επαλειφθεί το 'στίγμα' του ψυχικά ασθενούς. Όσοι συμμετείχαμε πρόσφατα σε αυτή την 'ευχάριστη διαδρομή' βγήκαμε διπλά κερδισμένοι, διότι πέρα από το καλλιτεχνικό γεγονός που προέκυψε, αποκτήσαμε μια γνώση που δεν 'αποσυναισθηματοποιεί' την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ώστε να ζούμε όσο γίνεται την αγάπη, το μίσος, τον πόνο, τη θλίψη χωρίς φόβο» αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο καθηγητής Πάνος Χαραλάμπους, αντιπρύτανης ΑΣΚΤ και διευθυντής του Δ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής.
Η έκθεση «Διπολικότητα και Τέχνη» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου