Τετάρτη

Συµπαράσταση µε έργα τέχνης

Από τρεις κυµατιστές επιφάνειες µε διάτρητο διάκοσµο, εµπνευσµένο από βυζαντινά µοτίβα, αποτελούνταν η γλυπτική εγκατάσταση του Νίκου  Αλεξίου «Κύµατα» (είχε τοποθετηθεί στην  Πλατεία Ασωµάτων) πάνω στην  οποία σκαρφάλωσε και έχασε το µικρό του  δάχτυλο ένα  παιδάκι το 2004
Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες προσφέρουν την τέχνη τους σε πολύ χαµηλές τιµές για να στηρίξουν οικονοµικά επιµελητή έκθεσης που καταδικάστηκε για ατύχηµα σε ένα από τα εκτιθέµενα έργα τέχνης
Πέρασαν έξι χρόνια από το καλοκαίρι των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, όταν83 σύγχρονοι εικαστικοί δηµιουργοί µετέτρεψαν την Αθήνα σε ένα υπαίθριο µουσείο, πληµµυρίζοντας την πόλη µε έργα τέχνης από το Ζάππειο έως τον Κεραµεικό και από την Πλατεία Κουµουνδούρου έωςτηΛεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ενα ατύχηµα όµως–ένα παιδάκιπου σκάρφαλωσε στοµεταλλικό γλυπτό του ΝίκουΑλεξίου στηνΠλατεία Ασωµάτων και έκοψε το µικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού – σκίασε τη γιορτή του «Athens by Art», όπως ήταν ο τίτλοςτης έκθεσης. Ατύχηµα που στοιχειώνει ακόµη την Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών AICAHellas, η οποία είχε την ιδέα για τη διοργάνωση της έκθεσης σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Αθηναίων, και την έχει οδηγήσει στα δικαστήρια.Τα οποία καιέχουν καταδικάσει τέσσερις φορές την τότε πρόεδρό της Εφη Στρούζα (έχουν γίνει αναιρέσεις στονΑρειο Πάγο) καθώς κρίθηκε υπεύθυνη για τη φύλαξη και την ασφάλεια της έκθεσης έναντι τρίτων.

«Βρισκόµαστε ενώπιον µιας πρωτοφανούς κατάστασης που θέτει εν κινδύνω τον ρόλο µας ως επιµελητών», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ»η πρόεδρος της AICA Hellas,Μαρία Μαραγκού. «Η Ελλάδα κινδυνεύεινα γίνει διεθνώς ρεζίλι. Η καταδικαστική απόφαση βασίστηκε στην κρίση ότι η AICA Hellas έφερε την ευθύνη για τη φύλαξη και την ασφάλεια της έκθεσης έναντι τρίτων. Κρίση πουδιαµορφώθηκε µετά τις µαρτυρίες της εκπροσώπου του διοργανωτή της έκθεσης, δηλαδή του ∆ήµου Αθηναίων. Πουθενάστον κόσµο οι επιµελητέςεκθέσεων δεν θεωρούνται και φύλακες».

«Aν και βάσει των όρων της σύµβασης οριζόταν ρητώς ο ∆ήµος Αθηναίων ως υπεύθυνος για τη φύλαξη των έργων µε τη ∆ηµοτική και την Κρατική Αστυνοµία, η εκπρόσωπος του ∆ήµου Αθηναίων παρουσίασε την AICA Hellas ενώπιον των δικαστηρίων όχι ως καλλιτεχνικό υπεύθυνο της έκθεσης, αλλά ως διοργανωτή», επισηµαίνει σε επιστολή της η Ενωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών. Γεγονός που είχε ωςαποτέλεσµα να θεωρηθεί ότι η AICA έπρεπε «να αποφαίνεται για την τεχνική αρτιότητα κάθε εγκατάστασης έργου τέχνης – όπως θα έπραττε ένας ειδικευµένος µηχανικός που παραλαµβάνει δηµόσιο έργο. Να προβλέπει τον ενδεχόµενο,έστω απειροελάχιστο, κίνδυνο µελλοντικού ατυχήµατος, που µπορεί να συµβεί υπό ακραίες συνθήκες από τη χρήση υλικών του καλλιτέχνη και από την εντελώς απρόβλεπτη και αντισυµβατική χρήση του έργου – όπως θα έπραττε ένας εµπειρογνώµων ασφαλειών, ειδικευµένος στο risk management. Και να αναλαµβάνει ρόλο αστυφύλακα για να επιτρέπει ή να απαγορεύει την πρόσβαση του κοινού στον δηµόσιο χώρο όπου τοποθετείται το έργο τέχνης».

«Αναµφισβήτητα είναιπολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ένα παιδάκι έχασε το δάχτυλότου», εξηγείστα «ΝΕΑ» ο γκαλερίστας Γεράσιµος Καππάτος που είχε καιτην πρωτοβουλία γιατη διοργάνωση της έκθεσης αφιλοκερδώς. «Πουθενά στον κόσµο όµως δεν αστυνοµεύονται τα έργα που βρίσκονται σε δηµόσιους χώρους. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει δεδικασµένο και κατά συνέπεια θα κινδυνεύει όποιος διοργανώνει µια έκθεση».
< INFO
Εκθεση υπέρ της AICA Hellas εγκαινιάζεται την Πέµπτη στις 20.00
στην γκαλερί «Καππάτος» (Αθηνάς 12, τηλ.
210-3217.931).
Εως 21 Δεκεµβρίου

Εκκρεµούν αγωγές

Η δικαστική περιπέτεια για την AICA δεν έχει τελειώσει καθώς εκκρεµούν αγωγές κατά της Ενωσης και της τότε προέδρου της Εφης Στρούζα, ενώ δεν έχει οριστεί ακόµη αποζηµίωση για την οικογένεια του παιδιού που ζητά 73.000 ευρώ και τα δικαστικά έξοδα έχουν ξεπεράσει τις 15.000 ευρώ. Καθώς η AICA είναι σωµατείο που δεν έχει πόρους για να αντιµετωπίσει την κατάσταση, απηύθηνε έκκληση στους σύγχρονους εικαστικούς δηµιουργούς µε αποτέλεσµα 100 και πλέον εικαστικοί – συµµετέχοντες και µη στο Athens by Art όπως οι Κώστας Τσόκλης, Λυδία ∆αµπασίνα, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Γυπαράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Αγγελος Παπαδηµητρίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, ∆ανάη Στράτου, Παντελής Χανδρής, Αγγελος Σκούρτης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Μαρκ Χατζηπατέρας, Αλέξανδρος Ψυχούλης – να προσφέρουν τα έργα τους σε τιµή κάτω του 50% για να ενισχύσουν οικονοµικά το σωµατείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου