Τετάρτη

Εικαστικό βραβείο σε έργο που δεν βλέπεται



Ενα σκωτζέζικο µοιρολόι  του 16ου αιώνα χάρισε  στη 44χρονη Σούζαν Φίλιπζ  το βραβείο Τurner που για  πρώτη φορά απονέµεται  για ηχητική εγκατάσταση
Εφαγε πόρτα από τη ΣχολήΚαλών Τεχνών. Τραγουδούσε σε σταθµούς λεωφορείων, σε ανυποψίαστους πελάτες µεγάλης αλυσίδας σούπερ µάρκετ, κάτω από γέφυρες. Και τώρα είναι όχι απλώς πλουσιότερη κατά 25.000 στερλίνες, αλλά και διάσηµη, καθώς κέρδισε το πιο σηµαντικό καιαµφιλεγόµενο συνάµα εικαστικό βραβείο, το Turner. Kαι η Σούζαν Φίλιπζ γίνεταιη πρώτη καλλιτέχνις που κερδίζει την πολυπόθητη διάκριση µε ένα έργο που δεν βλέπεται, αλλά µόνο ακούγεται, διότι πρόκειται για ηχητική εγκατάσταση. Από τα µαύρα ηχείαστην άδεια αίθουσα της «Tate Britain» – όπου, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενεί τους υποψηφίους για το βραβείο – έβγαινε νοσταλγική και παραπονιάρικη η φωνή της 44χρονης δηµιουργού να τραγουδάένα µοιρολόι του 16ου αιώνα ενόςάντρα που πνίγηκε και επέστρεψε για να ανακοινώσει στην αγαπηµένη του τον θάνατό του. Φωνήκαθηλωτική, που µετά το πρώτο σοκ της άδειας αίθουσας, «ανάγκαζε» τους επισκέπτες να καθήσουν στον πάγκο που υπήρχε στο κέντρο και να παρασυρθούν, ακόµη κι αν δεν καταλάβαιναν τα λόγια. Παρ’ όλο που ηίδια η δηµιουργός δηλώνει πως µισεί τη φωνή της και πιστεύει πως µουρµουρίζει όταν µιλάει.

Η επιτροπή δικαιολογεί την επιλογή της επειδή θαυµάζει τον τρόπο που ερεθίζει τόσο το µυαλό όσο και το ένστικτοτο έργο της νικήτριας, που κατάφερε να αφήσει πίσω της τον ζωγράφο Ντέξτερ Ντάλγουντ, τη ζωγράφο-γλύπτρια Αντζελα Ντε Λα Κρουζ και τηνοµάδα Οτολιθ Γκρουπ που δηµιουργεί βιντεοεγκαταστάσεις.

Οι πρώτες αντιδράσειςγια την απονοµήτου βραβείου, που έχουν πάρει στο παρελθόν τόσο ο Ντάµιεν Χιρστ για τον καρχαρία που έβαλε στη φορµόλη όσοκαι ο Μάρτιν Κριντ για το έργο του όπουαναβόσβηναν προβολείςσε ένα άδειο δωµάτιο – τότε µια επισκέπτριαπέταξε αυγά στο δωµάτιο, αντιδρώντας στην επιλογή της επιτροπής – ήταν θετικές.

Την ώρα ωστόσο που η Μιούτσια Πράντα απένειµε το βραβείο στη νικήτρια (την οποία και υποστήριζε ο οίκος µόδας), µε δυσκολία οι παριστάµενοι µπορούσαν να ακούσουν τον θρήνο-έργο τέχνης τηςνικήτριας, καθώς φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στον χώροτης «Tate Britain» και διαµαρτύρονταν για τηναύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήµια. Η Φίλιπζ πάντως δεν ενοχλήθηκε από τη διαµαρτυρία. Και δήλωσε πως η καρδιά τηςείναι µαζί τους και πως τους υποστηρίζει, ενώ στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας Εντ Βέιζι, που υποστήριξε το δικαίωµα των φοιτητών να διαδηλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου