Τρίτη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με Γκάρµπο, Πολκ και φτηνότερα εισιτήρια


Μια σύνθεση µαρτυριών για δικαστικές  πλάνες (υπόθεση Πολκ, υπόθεση Παγκρατίδη) που σηµάδεψαν τη µεταπολεµική Θεσσαλονίκη προτείνει ο διευθυντής της Πειραµατικής Σκηνής της  «Τέχνης» Νικηφόρος Παπανδρέου
Με µείωση των τιµών και πρόταση πέντε νέων έργων η Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» αρχίζει την 32η σεζόν παρουσίας της στα θεατρικά πράγµατα της συµπρωτεύουσας
Με πέντε νέα έργα και µια επανάληψη, άνοιγµα σε νέους σκηνοθέτες, εναλλασσόµενο ρεπερτόριο και µειωµένες τιµές στα εισιτήρια (αν και η επιχορήγηση για τη θεατρική περίοδο όχι µόνο αργεί αλλά ούτε έχει καν ανακοινωθεί) η Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης» για 32η συνεχή σεζόν διεκδικεί τον τίτλο αν όχι της πειραµατικής σίγουρα της επιµένουσας Σκηνής της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη. Και υποδέχεται τη νέα σεζόν µαζί µε τη... θεία Γκρέτα, αφού, σύµφωνα µε τον τίτλο της πρώτης παραγωγής, «Η Γκρέτα Γκάρµπο ήρθε στην πόλη µας». Στο οµότιτλο έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μακ Γκίνες (παρουσιάστηκε πρόσφατα στο «Τricycle Τheatre» του Λονδίνου), το καλοκαίρι του 1967, η Γκρέτα Γκάρµπο, σε ώριµη ηλικία και από χρόνια αποτραβηγµένη από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα, καταφθάνει σε µια κωµόπολη της ιρλανδικής επαρχίας του Ντόνεγκαλ (ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα).

Η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα βίαιων αλλαγών. Δυο ζευγάρια βρίσκονται στα πρόθυρα του χωρισµού. Μια γυναίκα προσπαθεί να σώσει την οικογένειά της, ενώ ένα νέο κορίτσι αγωνίζεται για το µέλλον του. Πλάι σ όλα αυτά, καταλύτης των εξελίξεων, η πιο αγαπηµένη και η πιο µόνη γυναίκα του κόσµου, η µεγάλη Γκάρµπο. Αλλά όταν έρχονται οι θεοί, µπορεί να προκαλέσουν χάος, και όχι µόνο στους κοινούς θνητούς, όπως θα διαπιστώσει και η θεϊκή Γκρέτα.

Το έργο παρουσιάστηκε µέχρι χθες για τρεις παραστάσεις στο πλαίσιο των Δηµητρίων και θα αρχίσει κανονικά τις παραστάσεις του απο την επόµενη Παρασκευή 12 Νοεµβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Δύο µέρες νωρίτερα (στις 10 Νοεµβρίου) θα κάνει την πρεµιέρα του το εµβληµατικό έργο του Αντουάν Σεντ Εξιπερί «Ο µικρός πρίγκιπας», που σκηνοθέτησε η Δήµητρα Χουµέτη και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.30.

Απο τις 18 Νοεµβρίου και σε εναλλασσόµενο ρεπερτόριο µε την «Γκρέτα Γκάρµπο» θα επαναληφθεί το έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόµος», γραµµένο ειδικά για την Πειραµατική Σκηνή, που σκηνοθέτησε η Ερση Βασιλικιώτη.

Από το κλασικό θέατρο έχει επιλεγεί, για το τέλος Ιανουαρίου, µια ιδιαίτερα επίκαιρη κωµωδία µε θέµα τη διαφθορά των µηχανισµών της εξουσίας: η αγέραστη κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής», που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Αρµάος.

Για τον Φεβρουάριο προγραµµατίζεται η πρεµιέρα του έργου (που επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά) µε τίτλο το «Κρυφό δωµάτιο» της γαλλοκαναδής συγγραφέως Καρόλ Φρεσέτ, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Γραµµένο το 2008, έχει ως θεµατικό άξονα την ένοχη συνείδηση, τη σύγκρουση ανάµεσα στην προσωπική ευµάρεια και την πολιτική ευθύνη.

Για τον Μάρτιο, τέλος, προγραµµατίζεται η πρεµιέρα του έργου (χαρακτηρίζεται ως «θεατρικό ντοκιµαντέρ») του Στάθη Μαυρόπουλου µε τίτλο «Σε µια κόλλα χαρτί» που θα σκηνοθετήσει η Ελένη Δηµοπούλου.

Πρόκειται για µια σύνθεση µαρτυριών εποχής σχετικά µε προφανείς δικαστικές πλάνες (υπόθεση Πολκ, Παγκρατίδης) που σηµάδεψαν τη µεταπολεµική Θεσσαλονίκη.


Και µετακλήσεις από την Αθήνα

Τον Μάιο, η σεζόν θα ολοκληρωθεί µε τις «Προτάσεις»:

µετακλήσεις θιάσων από την Αθήνα και άλλες πόλεις µε παραστάσεις που συγκροτούν ένα «εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων».

Θα παρουσιαστούν συνολικά έξι παραστάσεις, η επιλογή των οποίων θα οριστικοποιηθεί στους επόµενους µήνες, αφού θα πρόκειται κυρίως για δηµιουργίες της φετινής χρονιάς. Στο ανέβασµα θα πάρουν µέρος δεκαπέντε ηθοποιοί, παλαιά και νεώτερα στελέχη του θιάσου: Εφη Σταµούλη, Μένη Κυριάκογλου, Ελένη Δηµοπούλου, Αννα Κυριακίδου, Νανά Παπαγαβριήλ, Αθηνά Ευσταθίου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Νίκος Λύτρας, Δηµήτρης Ναζίρης, Νίκος Κουµαριάς, Στάθης Μαυρόπουλος, Κυριάκος Δανιηλίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Σταύρος Ευκολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου