Παρασκευή

Ο ΣΚΗΝΟΘΈΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ «ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ» Γκοντάρ: «Δεν υπάρχει πνευµατική ιδιοκτησία»



«Ενας συγγραφέας δεν έχει δικαιώµατα. Εγώ δεν  έχω δικαιώµατα, µόνο υποχρεώσεις», έχει δηλώσει  ο Ζαν Λικ Γκοντάρ
Τα τηλεφωνήµατα στην κατοικία του Ζαν Λικ Γκοντάρ παραµένουν αναπάντητα. Στην άλλη άκρη της γραµµής αυτήν τη φορά δεν βρίσκεται η Αµερικανική Ακαδηµία Κινηµατογράφου για να τον ενηµερώσει – επιτέλους! – για το περιβόητο τιµητικό Οσκαρ. Ούτε οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Καννών – στο οποίο δεν εµφανίστηκε λέγοντας πως δεν θα κάνει δηµόσιες εµφανίσεις «όσο η Ελλάδα αντιµετωπίζει οικονοµικά προβλήµατα».

Αυτήν τη φορά οι καλούντες είναι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και ο γαλλικός Τύπος που τον αναζητούν για να επιβεβαιώσει ότι τάχθηκε υπέρ κατηγορουµένου για παράβαση του νόµου περί πνευµατικής ιδιοκτησίας. Ο 79χρονος σκηνοθέτης, όπως όλα δείχνουν, υποστήριξε οικονοµικά έναν γάλλο φωτογράφο που βρέθηκε αντιµέτωπος µε τον νόµο περί πνευµατικής ιδιοκτησίας, καθώς κατέβαζε χιλιάδες τραγούδια από διαφορετικές ιστοσελίδες.

Το πρόστιµο που καλείται να πληρώσει ο κατηγορούµενος Τζέιµς Κλιµάν ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Ωστόσο, έχει σκοπό να φτάσει ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων για ν’ αλλάξει τα δεδοµένα στη νοµοθεσία περί πνευµατικής ιδιοκτησίας. «Είναι δικαίωµα κάθε πολίτη να κατεβάζει ελεύθερα αρχεία από το Ιντερνετ. Υπάρχει η πιθανότητα ν’ αλλάξει ο νόµος εάν το αποφασίσει ο δικαστής» δήλωσε ο Τζέιµς Κλιµάν, ο οποίος έλαβε αρνητική απάντηση από το Ανώτα το Γαλλικό Δικαστήριο τον Ιούνιο.

«Ο κύριος Ζαν Λικ Γκοντάρ δώρισε τον προηγούµενο µήνα 1.000 ευρώ στο ίδρυµά µου. Χρειάζοµαι ακόµη 4.000 ευρώ για να καλύψω τα έξοδα που απαιτούνται για να πάω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» λέει ο κατηγορούµενος. Κάποιοι Γάλλοι τα έβαλαν µε τον διάσηµο σκηνοθέτη καθώς, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, «ο ίδιος διατηρεί τα πνευµατικά του δικαιώµατα και επωφελείται από τον νόµο». Αλλωστε, ο ίδιος είχε επιτρέψει ν’ ανέβει στο Ιντερνετ η νέα του ταινία «Socialisme» αρκετές ηµέρες πριν από την πρεµιέρα της στη Γαλλία. «Δεν υπάρχει πνευµατική ιδιοκτησία. Και η κατοχύρωσή της δεν είναι εφικτή. Ενας συγγραφέας δεν έχει δικαιώµατα. Εγώ δεν έχω δικαιώµατα, µόνο υποχρεώσεις» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης της ταινίας «Με κοµµένη την ανάσα» και εκπρόσωπος του γαλλικού Νέου Κύµατος κατά τη δεκαετία του ‘60.

Ενας συνεργάτης του γάλλου σκηνοθέτη έκανε λόγο για «συµβολική» κίνηση, καθώς ο Γκοντάρ ήθελε να τραβήξει την προσοχή όλων στη «δοκιµασία» που περνά ο Κλιµάν. Ολα αυτά συµβαίνουν την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ετοιµάζεται για νέα, πιο σκληρά µέτρα εναντίον εκείνων που καταπατούν τα πνευµατικά δικαιώµατα. Σύντοµα θα σταλεί ηλεκτρονικά προειδοποίηση σε όσους κατεβάζουν αρχεία από το Ιντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου