Πέμπτη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣEurokinissi
Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ορισμένα από τα λαμπρότερα πνεύματα της εποχής από τον χώρο των επιστημών, της τέχνης, της παιδείας και της πολιτικής έρχονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, τις οποίες παρουσίασε την Τετάρτη ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος.
«Είμαστε αισιόδοξοι παρά την κρίση. Συνεχίζουμε το στοίχημα που μας κληροδότησε ο Χρήστος Λαμπράκης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.
Την παρουσία του επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Διαλέξεις
* Ο Ορχάν Παμούκ, ο διάσημος τούρκος συγγραφέας (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), έρχεται στο Megaron Plus για να δώσει διάλεξη με θέμα «Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα». Τη διάλεξη (10/3) θα προλογίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος.
* Ο διάσημος Βρετανός μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Μάρκους ντι Σατόι δίνει διάλεξη με τίτλο: «Αναζητώντας το Σεληνόφως: Το ταξίδι ενός Μαθηματικού στη Συμμετρία».  Τη διάλεξη θα προλογίσει ο μαθηματικός και συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης (22/3).
* ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο πολυβραβευμένος Αλβανός συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για το έργο του και να 'συνομιλήσει' με το κοινό του Megaron Plus. Τον διάσημο συγγραφέα θα προλογίσει ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (19/4).
Ο Τζον Μπάνβιλ, ο βραβευμένος με Μπούκερ Ιρλανδός συγγραφέας έρχεται για μια διάλεξη που αναμένεται να συναρπάσει το κοινό του Megaron Plus. «Τα προσωπεία του καλοκαιριού» είναι ο τίτλος που έχει επιλέξει για τη διάλεξή του ο Τζον Μπάνβιλ, τον οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης (13/5).
* Ο Τσαρλς Σίμικ (βραβείο Πούλιτζερ 1990) έρχεται στο Megaron Plus για μια διάλεξη τον προσεχή Οκτώβριο. Τον συντονισμό και την παρουσίαση θα κάνει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης.
* Ο Παναγιώτης Τέτσης, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός θα συναντήσει το κοινό του Μegaron Pus με μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση: «Να μιλήσουμε για ζωγραφική» (1/12).
* Ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αποδεχθεί την πρόταση του Megaron Plus και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οι κρίσεις - Διεθνείς και Ευρωπαϊκές προοπτικές - Η χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Στο φετινό Megaron Plus εντάσσονται ομιλίες στους εξής θεματικούς κύκλους: «Σημείον αντιλεγόμενον» - διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί, «Φιλοσοφία και Κοινωνία»
«Η φιλοσοφία στη σκηνή: Κίρκεγκωρ» εντάσσεται στην ιδιαίτερα δημοφιλή σειρά δραματοποιημένων διαλέξεων με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες των αρχαίων φιλοσόφων που παρουσιάζει ο Θεοδόσης Πελεγκρίνης, πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχόλης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανώλης Σορμαϊνης.
Επίσης, έχει προγραμματισθεί ημερίδα με θέμα «Η Δικαιοσύνη και ο Πολίτης - Αστική, Ποινική και Διοικητική Δικαιοσύνη – Τρεις κλάδοι, ένα ζητούμενο» με ομιλητές τους Π.Πικραμένο, πρόεδρο του ΣτΕ, Γ.Καλαμίδα, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ.Κούρτη, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι.Τέντε, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Β.Σκουρή, πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Χρ.Ροζάκη, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (18/2, 5μ.μ.).
Ο Ζεράρ Μορτιέ και ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, δύο ιερά τέρατα από τον χώρο της όπερας και της δημοσιογραφίας, συναντώνται για μια συζήτηση κορυφής με θέμα «H τέχνη, εργαλείο της πολιτείας» (17/5).
«Η ψυχανάλυση για τη Γυναίκα» είναι το θέμα της συνάντησης που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (21/10).
«Το νέο διεθνές περιβάλλον σε έναν αναδυόμενο πολυκεντρισμό και η θέση της Ελλάδας» είναι το θέμα του Συμποσίου που θα φιλοξενήσει το Megaron Plus (τέλη Οκτωβρίου). Ο καθηγητής Χρήστοs Ροζάκης έχει αναλάβει το συντονισμό της εκδήλωσης.
Επίσης, ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης συζητούν δημόσια με θέμα «Από την κοσμογονία στην γλωσσολογία» (8/12).
Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Αγγελής. «Ο κόσμος των ποιητών» αναδεικνύεται μέσα από τη συνάντηση τεσσάρων ποιητών που δεν ανήκουν στην ίδια γενιά και συναντώνται για να συζητήσουν για τη θέση και τη λειτουργία της ποίησης (13/12).
Πόλος έλξης, ιδιαίτερα των νέων, αποτελεί ο κύκλος των διαλέξεων της αρχιτεκτονικής του Megaron Plus, που φιλοξενεί και φέτος λαμπρούς και διεθνώς αναγνωρισμένους εκπροσώπους του χώρου: Κάρμε Πιζέμ (29/4/), Ντομινίκ Περώ (14/5), Ρούντι Ριτσιότι (12/10), Ντέιβιντ Ατζάγιε (16/11). Τις διαλέξεις θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.
Εκπαιδευτικό Εικαστικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Centre Pompidou
Το Megaron Plus καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε ένα εικαστικό εργαστήρι βασισμένο στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών, ο οποίος από απλό χρηστικό αντικείμενο μετατρέπεται σε εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Υφή της διαφάνειας» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού και φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου