Πέμπτη

18/02/10 10:19 
«Ψυχή γένους θηλυκού»
Ραντεβού για τις 9 Μαρτίου έδωσαν Μιλάνο και Ελλάδα
Μέλη της ομάδας διαδραστικού χορού AIEP-Ariella Vidach
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Για τρίτη συνεχή χρονιά η χώρα μας ταξιδεύει στον ιστορικό χώρο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Μουσικές, χορευτικές, θεατρικές, λογοτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, θα πραγματοποιηθούν από τις 9 ώς τις 11 Μαρτίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», που φέτος έχει ως θεματικό άξονα την «Ψυχή γένους θηλυκού».
Η γυναίκα παρουσιάζεται ως δημιουργός, ερμηνεύτρια, μούσα... και γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι πλούσιο σε εικόνες και έκφραση.
Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 9 Μαρτίου με την παράσταση της Λυδίας Κονιόρδου «Γυναικείες μορφές στο αρχαίο ελληνικό δράμα: η γυναίκα από θύμα, θύτης». Πρόκειται για μία αναδρομή στους μονολόγους της Ηλέκτρας, της Μήδειας, της Ιφιγένειας και της Εκάβης τους οποίους εμπλουτίζουν μουσικά ιντερμέδια.
Στις 10 Μαρτίου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη προβολή η παραγωγή του Φεστιβάλ «M.U.S.Α». Πρόκειται για μια παράσταση κίνησης, ήχου και εικόνας που βασίζεται στη συνεργασία του ελληνικού μπαρόκ μουσικού συνόλου Latinitas Nostra (Θεοδώρα Μπάκα, Ιάσων Ιωάννου, Θεόδωρος Κίτσος, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος) και της ιταλοελβετικής ομάδας διαδραστικού χορού AIEP-Ariella Vidach. Οι δύο ομάδες, θα «ξετυλίξουν» μέσα από τα δικά τους μέσα έκφρασης -σε συνδυασμό με πρωτοποριακό λογισμικό- τα νήματα της μουσικής της Βενετσιάνας συνθέτριας του 17ου αιώνα Μπάρμπαρα Στρότσι.
Στις 11 Μαρτίου η ομάδα σύγχρονου χορού ROOTLESSROOT παρουσιάζει την παράσταση «UNA», μια «σωματική» όπερα, στην οποία το συναισθηματικό άγχος των τριών γυναικείων μορφών και των υπόλοιπων ηρώων εκφράζεται από τις εκρηκτικές κινήσεις τους και την ανεξέλεγκτη φωνή τους. Συμμετέχουν η Μάρθα Φριντζήλα και ο Βασίλης Μαντζούκης.
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του κοσμοπολίτικου Μιλάνου. Στις 12 Μαρτίου το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο «Νέες φόρμες» του ιδρύματος Fondazione Cariplo με εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας του Πολιτιστικού Κέντρου «BIOS - εξερευνώντας τον αστικό πολιτισμό», Γαβριέλλας Τριανταφύλλη.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2010 θα παρουσιαστεί η εικαστική έκθεση με θέμα την γυναίκα ως δημιουργό από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Antonio Mazzotta στον εκθεσιακό χώρο Spazio Oberban. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί το Karaoke Poetry Bar, ένα μπαρ καραόκε στο οποίο το κοινό θα απαγγέλλει ποιήματα νέων Ελλήνων και Ιταλών ποιητών, ενώ στην ίδια αίθουσα θα παρουσιάζονται video με απαγγελίες Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου