Κυριακή


Σύγχρονες και κλασικές παραστάσεις
Πλήθος εκδηλώσεων και τον Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής
Η Καμεράτα υπό τον Γ.Πέτρου θα παρουσιάσει το ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, «Θεοδώρα»
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Πλούσιο και τον μήνα Μάρτιο είναι το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ξεχωρίζει η συναυλία στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, που θα δοθεί στις 16 Μαρτίου, με τη συμμετοχή των Αγνή Μπάλτσα, Aννα Τόμοβα Σίντοφ, Λεωνίδα Καβάκου, Μάριο Τσεφίρι, Χριστόφορου Σταμπόγλη, της Καμεράτα και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Στην τιμητική αυτή βραδιά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ο Βύρων Φιδετζής.

Να σημειωθεί πως όλοι οι καλλιτέχνες δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη συναυλία αφιλοκερδώς.

Το κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, με σολίστ τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο με τη σύμπραξη της ΚΟΑ υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, θα κυριαρχήσει στο πρώτο μέρος, ενώ το δεύτερο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στο αριστουργηματικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, το οποίο θα ερμηνεύσουν συγκλονιστικά δύο παγκοσμίου φήμης ερμηνεύτριες, η Ελληνίδα μέτζο σοπράνο Αγνή Μπάλτσα και η σοπράνο Αννα Τόμοβα Σίντοφ. Μαζί τους δύο Έλληνες καλλιτέχνες που κάνουν ήδη καριέρα στο εξωτερικό o μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης και ο τενόρος Μάριο Τσεφίρι. Συμπράττουν η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

* 1-2 Μαρτίου έρχονται οι Solisti Veneti για δύο συνεχόμενες βραδιές με διαφορετικό πρόγραμμα, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η πρώτη συναυλία περιλαμβάνει το Κοντσέρτο σε σολ ελάσσονα, έργο 5, αρ.ΙΙ του Τομάσο Τζιοβάνι Αλμπινόνι, το Κοντσέρτο αρ.9 για βιολί και έγχορδα (από το έργο 3, “L’estro armonico”) και δύο άριες του Αντόνιο Βιβάλντι, δύο άριες του Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, μία άρια του Φερντινάντο Μπερτόνι, τις Παραλλαγές για κλαρινέτο και έγχορδα πάνω σε θέματα από τα έργα Mose in Egitto και La donna del lago του Τζοακίνο Ροσίνι και τέλος το Simpatici ricordi della Traviata του Αντονίνο Πασκούλι.

Στη δεύτερη συναυλία το διάσημο σύνολο θα παρουσιάσει το Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα έργο 9, αρ.2 για όμποε και ορχήστρα του Αλμπινόνι, τα Κοντσέρτα σε ρε μείζονα για μαντολίνο και ορχήστρα, RV 93 και αρ.2 για δύο βιολιά, βιολοντσέλο και ορχήστρα (από το έργο 3 'L’estro armonico') και το Stabat Mater για μέτζο σοπράνο και ορχήστρα του Αντόνιο Βιβάλντι, το Κοντσέρτο σε λα μείζονα για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Τζιουζέπε Ταρτίνι καθώς και το Κοντσέρτο σε λα μείζονα για κοντραμπάσο και έγχορδα του Ντομένικο Ντραγκονέτι και τις παραλλαγές, έργο 10 πάνω στο «Καρναβάλι της Βενετίας», για βιολί και έγχορδα του Νικολό Παγκανίνι.

Σολίστ στο τραγούδι και τις δύο βραδιές θα είναι η διακεκριμένη Ελληνίδα μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου. Η συναυλία θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

* Στις 13 Μαρτίου παρουσιάζεται σε δραματοποιημένη μορφή το ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, «Θεοδώρα». Ο Γιώργος Πέτρου διευθύνει την Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής (με όργανα εποχής) και ο Πάρις Μέξης υπογράφει τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια του αριστουργήματος του Χαίντελ. Η διανομή είναι διεθνής: τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεοδώρας ερμηνεύει η εξαιρετική ιταλίδα ερμηνεύτρια του μπαρόκ Eμανουέλα Γκάλι. Η διανομή συνεχίζεται με την Κριστίνα Χάμαρστρεμ στο ρόλο της Διδύμου, την Ειρήνη Καραγιάννη ως Ειρήνη, τον Τζέισον Νταρνέλ ως Σεπτίμιο και τον Γιάννη Γιαννίση στο ρόλο του Ουάλη. Συμμετέχει επίσης η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Την κατασκευή και την επιμέλεια του σκηνογραφικού υλικού έχει αναλάβει η Βίκυ Ρουμπέκα. Για την κατανόηση του λόγου, θα υπάρχουν ελληνικοί υπέρτιτλοι.

* Στις 17,18, 19 Μαρτίου θα εμφανιστεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το Συγκρότημα σύγχρονου χορού Σίνταρ Λέικ, από τη Νέα Υόρκη. Θα παρουσιάσει τα έργα «Sunday, again» του Τζο Στρόμγκρεν σε μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, «Ten Duets on a theme of Rescue» του Κρίσταλ Πάιτ σε μουσική του Κλιφ Μαρτίνεζ και «Decadance» του Οχάντ Ναχαρί.

* Στις 22 & 23 Μαρτίου θα εμφανιστεί η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις Συμφωνίες αρ. 4 , 7, 6 και 9 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Συμπράττουν η Χορωδία της ΕΡΤ & η Χορωδία «Μακεδονία» υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Συμμετέχουν οι σολίστ: Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Κέλυ Ο'Κόνορ(μέτζο σοπράνο), Γιόρμα Σιλβάστι (τενόρος) και Κρίστιν Σίγκμουντσον (μπάσος).

Στις 27 Μαρτίου έρχεται ο Γιούρι Μπασμέτ, «η πρώτη βιόλα στον κόσμο» που ήχησε στις 20 Μαρτίου του 1991 για πρώτη φορά στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής, αλλάζοντας το τοπίο της πολιτιστικής ζωής στη χώρα μας. Ο Μπασμέτ επιστρέφει αυτή τη φορά με το περίφημο σύνολο «Σολίστ της Μόσχας».

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα τον υποδεχθεί για μια μοναδική συναυλία με τα έργα: Ντιβερτιμέντο για έγχορδα και ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, Κουαρτέτο αρ. 13 για βιόλα και έγχορδα, έργο αρ. 138 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σονάτα arpeggione σε λα ελάσσονα (μεταγραφή για βιόλα και έγχορδα) του Φραντς Σούμπερτ και Σερενάτα για έγχορδα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Τέλος, στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars έχουν προγραμματιστεί ρεσιτάλ πιάνου της Αλμπα Βεντούρα (10/3) και συναυλία του Κουαρτέτου Barbirolli (17/3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου