Σάββατο

Θρυλικά κοστούµια από τσόφλια και καπάκια µπίρας



Δύο χαρακτηριστικά προσωπεία κρατά  στα χέρια του ο Διονύσης Ξαξίρης που  εργάζεται στο βεστιάριο του Εθνικού  Θεάτρου. Πεπιεσµένο χαρτί και λάτεξ  «πάντρεψε» ο Βασίλης Φωτόπουλος για  να φτιάξει το προσωπείο που φορούσε  ο Νικήτας Τσακίρογλου ως Κράτος στον  Προµηθέα Δεσµώτη που σκηνοθέτησε  ο Αλέξης Μινωτής το 1979 (δεξιά). Το  µικρότερο προσωπείο, τι οποίο το φόρεσε  ο Νίκος Κούρκουλος ως Οιδίποδας  Τύραννος το 1982 στην παράσταση που  σκηνοθέτησε ο Μίνως Βολανάκης, είναι  φτιαγµένο από πεπιεσµένο χαρτί και  φύλλα διά χειρός Διονύση Φωτόπουλου
Κρύβεται κάτω από τα πόδια των θεατών της Κεντρικής Σκηνής. Είναι το βεστιάριο - θησαυρός του Εθνικού Θεάτρου
που πρόκειται να κηρυχθεί µνηµείο για να σωθεί από τον πανδαµάτορα χρόνο
Τσόφλια από φιστίκια, ασηµόχαρτα και χαρτόνια µεταµορφώνονται σε βασιλικά κοσµήµατα. Κοµµάτια από λάστιχα αυτοκινήτων µετατρέπονται σε στέµµατα. Καπάκια από µπίρα και πλαστικά σουβέρ στολίζουν µεγαλόπρεπα ενδύµατα. Κιµονό γεµάτα σχέδια από µουσαµά. Στο πλευρό τους µια µικρή χαρτονένια ταυτότητα αποκαλύπτει πώς έντυσαν τον Ξέρξη, τον Ορέστη, τη Μήδεια, τον Προµηθέα. Και φορέθηκαν από τα µεγαλύτερα ονόµατα του ελληνικού θεάτρου όπως Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Μάνος Κατράκης, Νίκος Κούρκουλος... Είναι το ιστορικό βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου. Ενας θησαυρός 3.000 κοστουµιών και 1.000 αξεσουάρ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του '30, από συστάσεως δηλαδή του Εθνικού. Ενα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας του θεάτρου γραµµένη µέσα από χρυσοκλωστές και πούλιες, µεταξωτά πλισέ και χειροποίητα απλικέ, ευρηµατικότητα και φαντασία που µένει κρυµµένο στο υπόγειο κάτω από τα πόδια των θεατών της κεντρικής σκηνής. Εργα τέχνης που µένουν όµως ξεχασµένα και ασυντήρητα στη φθορά του χρόνου, κρεµασµένα σε συρµάτινες κρεµάστρες και τυλιγµένα σε νάιλον σακούλες.

Παρατηρώντας κανείςτα κοστούµια αυτά, µπροστά του παίρνουν σάρκα καιοστά όχι µόνο οι µεγάλοι πρωταγωνιστές που τα φόρεσαν, αλλά ολόκληρες γενιές καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν την κάθε λεπτοµέρεια: Γιώργος Βακαλό, Αντώνης Φωκάς,ΣπύροςΒασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης,Νίκος Εγγονόπουλος, Κλεόβουλος Κλώνης, Γιάννης Στεφανέλλης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιάννης Μόραλης,∆ηµήτρης Μυταράς, Γιώργος Πάτσας, Βασίλης Φωτόπουλος, ∆ιονύσης Φωτόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Μετζικώφ...

«Ανθρωποι που έσκυψαν µε µεράκι και αγάπη πάνω από ευτελή – πολλές φορές – υλικά και δηµιούργησαν αριστουργήµατα µε την πολύτιµη αρωγή των ραπτριών του Εθνικού Θεάτρου», δίνουν στα «ΝΕΑ» το στίγµα η υπεύθυνη του βεστιαρίου Εύη Χλουβεράκη και ο συνεργάτης της ∆ιονύσης Ξαξίρης, που φροντίζουν εδώ και 14 χρόνια τα κοστούµια από τις 888 παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.

Η σωτηρία του ιστορικού βεστιαρίου δεν είναι µακριά. Είναι θέµα χρόνου τα πολύτιµα κοστούµια να κηρυχθούν µνηµείο από το υπουργείο Πολιτισµού, το οποίο και θα εξασφαλίσει χρήµατα από το ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσει η συντήρηση και η ηλεκτρονική αρχειοθέτησή τους.

«Η κήρυξη του βεστιαρίου σε µνηµείο σηµαίνει ότι αναλαµβάνουµε επισήµως την υποχρέωση να το παραδώσουµε στις επόµενες γενιές. Η δε χρηµατοδότησή του από το ΕΣΠΑ καλύπτει το κενό στη χρηµατοδότηση δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου πέρα από την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, µας παρέχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσουµε και να συντηρήσουµε τα κοστούµια και τα αξεσουάρ χρησιµοποιώντας σύγχρονες µεθόδους, να δηµιουργήσουµε τις κατάλληλες συνθήκες στους χώρους φύλαξής τους, να διευρύνουµε την εξειδίκευση του προσωπικού µας. Η στήριξη του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού ήταν καταλυτική», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου