Δευτέρα

ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ «ΟΡΕΣΤΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ Εισβολή φοιτητών



Ο Νίκος Καραθάνος - Φρύγας αφηγείται στα παιδιά - φοιτητές του Χορού τις βιαιότητες Ορέστη και Πυλάδη στον «Ορέστη» του Γιάννη Χουβαρδά
Πιτσιρικάδες. Εφηβοι δηλαδή. Καµιά δεκαπενταριά. Αγόρια και κορίτσια. Με ρούχα παρδαλά. Κόκκινα, πορτοκαλί, πράσινα, γαλάζια, ροζ... Με φανελάκια, βερµούδες, παντελόνια κάπρι, τα πόδια σε παπούτσια αθλητικά, πλαστικά µπουκαλάκια µε νερό στα χέρια, σακίδια στους ώµους... Μια αίσθηση εκδροµέων φοιτητών: φωνές, γέλια, τσιρίδες, τρεχαλητά… Ξεχύθηκαν στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Με τα φώτα «πλατείας» ακόµα αναµµένα. Και µε το σκοτάδι να µην έχει κατακαθήσει στο πανέµορφο τοπίο.

Θράσος; Ασχετα ήταν, που πρωτόρθανε στο χώρο; Και όρµησαν καταπατώντας τα απαγορευµένα και βεβηλώνοντας τα ιερά και τα όσια; Και οι ταξιθέτες δεν κατάφεραν να τα συγκρατήσουν; Κάποιοι από το κοίλον γέλασαν, κάποιοι δυσανασχέτησαν, όλοι αιφνιδιαστήκαµε πριν µπούµε στο νόηµα: ήταν το προοίµιο στην παράσταση του «Ορέστη» του Ευριπίδη που ανέβασε ο Γιάννης Χουβαρδάς  ο καλλιτεχνικός διευθυντής του  µε το Εθνικό Θέατρο.

Τα παιδιά  «δεκαεννιάρηδες, εικοσάρηδες είναι» εκτιµούσε φίλος αλλά ανάµεσά τους µπορεί να ήταν και τριαντάρηδες ηθοποιοί, κάποιοι ήδη µε περγαµηνές  άρχισαν να «παίζουν». Γύρω από τη θυµέλη, να τριγυρίζουν δώθε - κείθε, να φωτογραφίζονται, να γελάνε, να πειράζονται και σιγά σιγά να ψιλοµουρµουρίζουν ή να ψιλοπαίζουν αποσπάσµατα του «Ορέστη». Σπουδαστές δραµατικής σχολής; Μπορεί;

Μύρισε νιάτα και φρεσκάδα το θέατρο. Κι ας κράτησε αυτό λίγο περισσότερο του δέοντος _ γύρω στο τέταρτο. Κι ας ενοχλήθηκαν ορισµένοι  «καλά, πλάκα µας κάνετε;» φώναξε κάποιος. Κι ας έβλεπα ένα γηραιό κύριο που καθότανε στην ακριανή κερκίδα, να σηκώνεται και να διαµαρτύρεται στους ταξιθέτες «τι είναι αυτά που βλέπουµε και ακούµε;» νοµίζοντας προφανώς πως έτσι θα πάει το πράγµα µέχρι το τέλος.

Την πρεµιέρα της Παρασκευής παρακολούθησαν ο υπουργός Πολιτισµού  Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος µε τη γυναίκα του µαζί µε τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο και τον Γιάννη Χουβαρδά µε τη γυναίκα του Αλκηστι Πουλοπούλου και πολλοί του καλλιτεχνικού χώρου του θεάτρου µας κυρίως. Ανάµεσά τους: Διονύσης Φωτόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Αντώνης Αντύπας, Ελένη Καραΐνδρου, Μηνάς Χατζησάββας, Δηµήτρης Μαυρίκιος, Νίκος Περάκης, Γιώργος Κιµούλης  Ορέστης παλαιότερα της Επιδαύρου , Μίνα Αδαµάκη, Γιάννης Βογιατζής  ο ηθοποιός , Θωµάς Μοσχόπουλος, Εφη Θεοδώρου, Νίκος Πλάτανος, Βίκτωρ Αρδίττης, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Κώστας Γαλανάκης, Δηµήτρης Τσούτσης, Γιώργος Δεπάστας, Σοφία Σεϊρλή, Γιάννης Μόσχος, Δάφνη Λαµπρόγιαννη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δήµητρα Ματσούκα, Χάρης Παπαδόπουλος, Σεραφείµ Βελέντζας, Γιάννης Χάρης, Πλάτων Μαυροµούστακος, Κώστας Φαλελάκης, Νίκη Παλληκαράκη, Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, Δηµήτρης Κουρτάκης, Γιώργος Νανούρης αλλά και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος  του Παναθηναϊκού , ο Νίκος Μανωλόπουλος  του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών , η Μανουέλλα Παυλίδου _ του Ιδρύµατος Μελίνα Μερκούρη  η Μαρία Καρακλιούµη.

Δεν έλειψαν και οι διεθνείς διασηµότητες. Παρόντες οι σκηνοθέτες Μπερτράν Ταβερνιέ  µε σπουδαίες κινηµατογραφικές περγαµηνές  και Ζαν Λουί Μαρτινελί, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου της Ναντέρ και αντιπρόεδρος της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης στην οποία ανήκει και το Εθνικό και η ηθοποιός Βαλερί Ντρεβίλ  η Μήδεια του Ανατόλι Βασίλιεφ στο «Υλικό Μήδειας» του Χάινερ Μίλερ που έχουµε παλαιότερα δει στη Θεσσαλονίκη και στους Δελφούς , εκ Γαλλίας ορµώµενοι πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου