Τρίτη

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ Ο ΜR SΡΟCΚΤΟΥ «SΤΑR ΤRΕΚ»

Διακτινίζεται στη... σύνταξη

Επιμέλεια: Μαρία Μαρκουλή



Μίστερ Σποκ  (δεξιά) και  Κάπτεν Κερκ  ή, αλλιώς,  Λίοναρντ  Νιμόι
 και  Γουίλιαμ  Σάτνερ με  άσπρα μαλλιά  και φίλοι για  πάντα, έστω  και
 αν ο  Σάτνερ  ζήλεψε λίγο  τον Νιμόι για  τη συμμετοχή  του στο  
τελευταίο  «Star Τrek»
Στο Διάστημα και στο «Star Τrek», όπως ξέρουν καλά οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας, κανείς δεν χάνεται για πάντα. Απλώς έχει το δικαίωμα όταν θελήσει να αποσυρθεί. Και αυτό μόλις έκανε ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες τoυ είδους εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ο Μίστερ Σποκ ή Λέοναρντ Νιμόι. Ο 79χρονος ηθοποιός δήλωσε πως αποσύρεται ή, όπως θα το έβλεπε κάθε «Star Τrek» φαν, πως διακτινίζεται από το διαστημόπλοιο Εντερπράιζ στη σύνταξη.

«Ασχολούμαι επαγγελματικά με την ηθοποιία 60 χρόνια και θα μου άρεσε η ιδέα να αποσυρθώ τώρα, σε μια πολύ ωραία στιγμή. Πέρασα πραγματικά υπέροχα» είπε ο Λέοναρντ Νιμόι, ο οποίος έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία, την ποίηση, τη μουσική και τη ζωγραφική, έχοντας πάντα από κοντά ένα φανατικό κοινό να τον παρακολουθεί.

Ως ο Μίστερ Σποκ με τα μυτερά αυτιά από τον πλανήτη Βούλκαν και την τετράγωνη λογική δίπλα στο συναίσθημα και τις ανθρώπινες αδυναμίες του Κάπτεν Κερκ (Γουίλιαμ Σάτνερ) στο πρώτο θρυλικό «Star Τrek» των 60s, την τηλεοπτική σειρά που εμπνεύστηκε ο Τζιν Ροντεμπέρι, ο Νιμόι γνώρισε παγκόσμια φήμη. Χθες μάλιστα ταξίδεψε για να συναντήσει... δικούς του ανθρώπους, όχι στον μακρινό Βούλκαν αλλά στη μικρή καναδική πόλη με το ίδιο όνομα που τον καλεί ως επίτιμο πολίτη της.

Ο Νιμόι κυκλοφόρησε το 1975 την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Ι Αm Νot Spock» (Δεν είμαι ο Σποκ) θέλοντας να απομακρυνθεί από τον ρόλο ώστε να μην τυποποιηθεί. Αργότερα όμως, αφού έλυσε τα προσωπικά του ζητήματα κρίσης ταυτότητας, κυκλοφόρησε νέα αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Είμαι ο Σποκ». Γεννημένος στη Μασαχουσέτη με εβραϊκές ρίζες, παντρεμένος με την ηθοποιό Σούζαν Μπέι και πάντα στην καρδιά των φαν, ο Νιμόι επέστρεψε ως Σποκ στο καινούργιο «Star Τrek», την ταινία του J.J. Αbrams (ενός από τους βασικούς δημιουργούς του «Lost» και πιστού Τrekkie επίσης).

Στην αρχή, είπε, είχε τις επιφυλάξεις του αν θα έπρεπε να επιστρέψει σε ένα ρόλο που είχε αφήσει πολλά χρόνια πίσω, αλλά άλλαξε γνώμη όταν διάβασε το σενάριο. Εκτίμησε την παραγωγή, συνάντησε τον Ζάκαρι Κουίντο (τον νέο Σποκ) που ήταν και η αποκάλυψη της ταινίας και τίμησε τη... βουλκανική καταγωγή του. Επέστρεψε μάλιστα με ρόλο και στο τηλεοπτικό «Fringe» με μυστήριο και σασπένς, δηλαδή στα νερά του.

Οπως ο Γουίλιαμ Σάτνερ (Κάπτεν Κερκ), και ο Νιμόι ασχολήθηκε με τη μουσική και κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ- ανάμεσα στα οποία και το «Ηighly Ιllogical» (της διάσημης ατάκας του)- με τραγούδια σχετικά με το «Star Τrek». Το Space Foundation στην Αμερική το τίμησε φέτος με το Douglas S. Μorrow Ρublic Οutreach Βραβείο ως «δημιουργό ενός πολύ θετικού προτύπου το οποίο ενέπνευσε αναρίθμητους θεατές να ασχοληθούν με το Διάστημα». Ο Λέοναρντ Νιμόι απευθύνει στους φαν τον γνωστό βουλκανικό χαιρετισμό: Live Long Αnd Ρosper, μέχρι- ποιος ξέρει;- το Εντερπράιζ και το Σύμπαν ολόκληρο να χρειαστεί ξανά την αλάνθαστη κρίση του (πάντα φιλτραρισμένη λίγο από την οπτική του Κάπτεν).
«Ο Σποκ μου έμαθε τη λογική»

Οπως έχει δηλώσει στο επίσημο σάιτ της σειράς (http://www.startrek.com) ο Λίοναρντ Νιμόι, ο ρόλος του Σποκ είχε επίδραση και στον χαρακτήρα του. «Ημουν πολύ πιο συναισθηματικός και στο παίξιμό μου και στη ζωή, έτσι έμαθα αρκετά από τον Σποκ ώστε να βάζω λίγο και τη λογική μπροστά. Και με τον καιρό σταδιακά, καθώς δούλευα πέντε μέρες την εβδομάδα, δώδεκα ώρες κάθε μέρα για τρία χρόνια, έγινα πιο... Σποκ και ως άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου