Τετάρτη

Πρωτοποριακά βήματα χορού



Μια πρωτοποριακή ομάδα νεοκλασικού χορού, τρεις χορογραφίες που φέρουν τις «βαριές υπογραφές» των Γίρζι Κίλιαν, Πολ Λάιτφουτ / Σολ Λεόν και Κρίσταλ Πάιτ και ένα πρόγραμμα που περιέχει την ιστορία και τη συνέχεια του περίφημου ολλανδικού χοροθεάτρου Nederlands Dans Theater (NDT 1) επιστρέφουν από απόψε και για δύο ακόμη παραστάσεις (20 και 21 Μαΐου), στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για το τρίπτυχο δουλειάς που πρόκειται να παρουσιαστεί ο Τζιμ Βίνσεντ, καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για τρεις νέες παραγωγές, που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη, την ενεργητικότητα και σε κάθε περίπτωση είναι αντιπροσωπευτικές της ποιότητας και της δυναμικής της ομάδας… Μοιάζουμε σαν γκαλερί που ανανεώνει διαρκώς το «ρεπερτόριο» της».
Ο Πολ Λάιτφουτ και η Σολ Λεόν υπογράφουν το “Shoot the moon”. Έργο σπαρακτικό και εξαιρετικά δυνατό, «μιλάει» μέσα από την κίνηση για την οδύνη των αποχαιρετισμών. Τρεις άνδρες και δυο γυναίκες εναλλάσσονται στους κύριους ρόλους μέσα από ένα πλούσιο χορογραφικό λεξικό για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η χημεία ανάμεσα στον Πολ Λάιτφουτ και τη Σολ Λεόν μοιάζει με άλυτο μυστήριο ή όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά «είναι γραφτό στ’ αστέρια αυτό που συμβαίνει ανάμεσά μας». «Μοιάζουμε σαν γονείς (είναι και στην πραγματικότητα, έχουν αποκτήσει μαζί μια κόρη) που με το πέρασμα του χρόνου γινόμαστε καλύτεροι . Η εμπειρία, ο χρόνος και η εμπιστοσύνη συνθέτουν τη «μαγεία αυτής της ανθρώπινης επαφής μας». Άλλωστε έχουμε αφιερώσει όλη μας τη ζωή στο θέατρο, είμαστε ιδιαίτεροι άνθρωποι», παραδέχεται η χορογράφος.
Ένα κλασικό κομμάτι του μοντέρνου χορού, το «Wings of Wax», σε χορογραφία του Γίρζι Κίλιαν, είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Ίκαρου και συνοδεύεται από ένα έξυπνο κολάζ από τις μπαρόκ μουσικές του Μπαχ και του Μπίμπερ και τους σύγχρονους μινιμαλιστικούς ήχους του Κέιτζ και του Γκλας. Οκτώ χορευτές, ντυμένοι με μαύρες φόρμες, εκτελούν μια αριστοτεχνική χορογραφία, περικλείοντας όλους τους συμβολισμούς του μύθου: την αφελή νεανική έπαρση, τη διάθεση που περιφρονεί τα όρια, την αναμέτρηση με τον κίνδυνο.
To «The Second Person» είναι μια αφηρημένη αφήγηση, που κάνουν 24 χορευτές σε μια σειρά σκηνών με τη συνοδεία της μουσικής του Οουεν Μπέλτον. Τη χορογραφία υπογράφει η Κρίσταλ Πάιτ. Η χορογραφία δουλεμένη, αλλά και αυτοσχεδιαστική, έχει αιφνιδιαστικές επινοήσεις, χιούμορ και δημιουργεί μια αίσθηση θεατρικότητας.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στο NDT 1 μετέχουν οι καθιερωμένοι χορευτές, στο NDT 2 οι ταλαντούχοι ηλικίας 17 έως 22 ετών και στο NDT 3 οι βετεράνοι από 40 ετών και άνω.
Τιμές εισιτηρίων: 11, 50, 20, 36, 53 και 72 ευρώ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΣΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου