Νέα τάση κι αυτή. Οι διασκευές, η νέα µατιά πάνω σε χιλιοτραγουδισµένα κοµµάτια, όπως αυτά του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ακουστούν σε εκδοχή τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από την Μπρέντα Λι (και τηβρετανική εκδοχή του «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «All alone am I») µέχρι τη Δαλιδά και από τη Λάλε Αντερσεν («Τα παιδιά του Πειραιά») µέχρι τον δικό µας Κωνσταντίνο Βήτα, οι πιο «αταίριαστοι» καλλιτέχνες, στις πιο απίθανες εποχές, έχουν διασκευάσει Χατζιδάκι.
Αν εξαιρέσει κανείς την τζαζίστικη εκδοχήτων «Παιδιών του Πειραιά» από τον Ντιουκ Ελινγκτον, έχουµε ίσως για πρώτη φορά την ευκαιρία να δούµε σε πιο ολοκληρωµένη µορφή τησυνάντηση του πιο µελωδικού και κοσµοπολίτη έλληνα συνθέτη µε την τζαζ.
Υπεύθυνος γι’ αυτήν τη συνεύρεση είναι ο διακεκριµένος έλληνας τζάζµαν Δηµήτρης Καλαντζής (πιάνο) µαζί µε τα υπόλοιπα µέλη του κουιντέτου του: Τάκης Πατερέλλης (σαξόφωνο), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τροµπέτα), Γιώργος Γεωργιάδης (µπάσο) και Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύµπανα). Που διασκεύασαν και παρουσιάζουν Χατζιδάκι εδώ και µία διετία σε µικρά κλαµπ. Αυτή τη φορά όµως δεν θα είναι µόνοι τους. Η ορχήστρα εγχόρδων της Καµεράτας, υπό τον Μίλτο Λογιάδη, θα συµπράξει στο ταξίδι τους.
Γιατί Χατζιδάκι; «Θα µπορούσε να είναι και οτιδήποτε άλλο», λέει ο Δηµήτρης Καλαντζής. «Απλώς είχα την ευκαιρία να παίξω Χατζιδάκι µε τον Γιώργο Γεωργιάδη για ένα διάστηµα και σιγά σιγά εξελίχθηκε η ιστορία µέσα στα χρόνια».
Η µεγαλύτερη πρόκληση για τον Καλαντζή ήταν να µεταφράσουν τη χατζιδακική γλώσσα σε µια δική τους µουσική γλώσσα, χωρίς όµως να αλλοιώσουν το βασικό της άρωµα. «Φιλόδοξο το εγχείρηµα, αλλά πιστεύω ότι καταφέραµε κάποια πράγµατα», λέει. Ωστόσο, το αποτέλεσµα θα είναι εµπλουτισµένο και από την ορχήστρα εγχόρδων Καµεράτα, κλασική και τζαζ σε σώµα ένα (ενορχηστρώσεις για την Καµεράτα από τον ΓιάννηΑντωνόπουλο). «Δεν είναι η πρώτη φορά που µια κλασική ορχήστρα συµπράττει µε ένα τζαζ σχήµα», λέει.
«Είναι κάτι που συµβαίνει και συνέβαινε και εδώ και στο εξωτερικό. Ούτε είναι καινοτοµία να παίρνεις τη µουσική ενός κλασικού καλλιτέχνη και να την κάνεις δική σου. Σκεφτείτε το ρεπερτόριο που έπαιζαν οι τζαζ µπάντες κάποτε στην Αµερική. Ηταν οι επιτυχίες του Μεσοπολέµου που τις έπαιρναν οι τζαζίστες και τις έκαναν δικές τους. Γι’ αυτό έχει σηµασία που το ρεπερτόριο εδώ είναι ελληνικό».
Εχει σηµασία που ξέρουµε τα λόγια, που έχουµε επαφή µε τις µελωδίες, που νιώθουµε οικειότητα µε το συγκεκριµένο υλικό. Γιατί η τζαζ στα µέρη µας δεν τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από τα ΜΜΕ, µε αποτέλεσµα να πηγαίνουν πολλές προσπάθειές της χαµένες. «Κι ενώ έχουµε εξαιρετικούς νέους µουσικούς, πολύ ταλαντούχους, δεν τους δίνεται τακτικά η ευκαιρία. Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, δεν είναι εύκολα τα πράγµατα ούτε και στο εξωτερικό. Πάντα χρειάζεται µια αυταπάρνηση από τους µουσικούς, που την έχουν σε µεγάλο βαθµό. To µικρόβιο, αν το κολλήσεις, δεν φεύγει εύκολα».
Με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Δηµήτρης Καλαντζής έχει παίξει µε έλληνες και ξένους τζαζίστες και µέχρι τώρα δίδασκε στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο. Μέχρι να κλείσει το «Guru Bar» (Πλατεία Θεάτρου), o ίδιος και ο Τάκης Πατερέλλης ήταν η house band. «Ο,τι κάνουµε σ’ αυτήν τη ζωή θέλει την προσπάθειά του. Ειδικά η τζαζ. Ακόµη και για να εκδώσεις έναν δίσκο πρέπει να το κάνεις µόνος σου. Και αυτήη δουλειά µας θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει», απαντάει. «Ανεξάρτητη παραγωγή, δική µου». Kαι καθώς η µύηση του κοινού σε άλλα, διαφορετικά ακούσµατα, όπως η τζαζ, αρχίζει από τα µικρά του χρόνια, την επόµενη ηµέρα, την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, οι νεώτεροι θεατές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία να συµµετάσχουν σε ένα µεγάλο ταξίδι στον κόσµο της τζαζ µέσα σε 80 λεπτά.
Διανύοντας µια «διαδροµή» από τους αφρικανικούς ρυθµούς (που έχουν σχέση µε τη γέννηση της τζαζ) στα διάφορα στυλ του 20ού αιώνα (ράγκταϊµ, µπλουζ, µπούγκι γούγκιο, σουίνγκ, φανκ, λάτιν κ.ά.), κι όλα αυτά µε οδηγό τον γνωστό περκασιονίστα Αλέκο Χρηστίδη και την οµάδα Voyage Jazz Band. Μαζί του οι Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο), Αλέξανδρος Ορφανός (πιάνο), Μάνος Λιούτας (κοντραµπάσο) και Πηνελόπη Τζαννετάκη (τραγούδι).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου