Σάββατο

Οταν το µπαλέτο γίνεται θρίλερ

Ο «Μαύρος κύκνος» (η Νάταλι Πόρτµαν,  που είναι και ο λευκός και ο µαύρος κύκνος στη «Λίµνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι) εν δράσει. «Ηθελα να είµαι ο  πρώτος που θα αποτύπωνα τη Νάταλι ως  γυναίκα στην οθόνη», λέει ο σκηνοθέτης  Ντάρεν Αρονόφσκι
Ξέρουµε τι θα βρούµε αν βουτήξουµε στον σκοτεινό µέσα κόσµο µας; Ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, πάντως, αφού βούτηξε, έφερε στην επιφάνεια έναν «Μαύρο κύκνο» _ του µπαλέτου, του αδίστακτου «µαύρου» εαυτού και της αισθητικής
Ολες οι µεγάλεςιστορίες που είναισχεδόν χαραγµένες στο DNA µαςέχουν ήρωες που ξεπερνούν τον εαυτό τους µπροστά σε µεγάλες προκλήσεις. Οπως ο Οδυσσέας, ο Μωυσής, ο Νώε. Και τέτοιοι χαρακτήρες και τα προσωπικά τους ταξίδια είναι πρόκληση γιατους ηθοποιούς, πιστεύει ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι.

Κάπως έτσικαι ο «Μαύρος κύκνος», η πολυσυζητηµένη καινούργια ταινία του,ήταν µια µεγάλη πρόκληση γιατην πρωταγωνίστριά του, τηΝάταλι Πόρτµαν. Ηταν,λέει ο σκηνοθέτης, απλά θέµα να ανοίξει την πόρτα και να την καλέσει µέσα. Και εκείνη µεταµορφώθηκε αµέσως στην µπαλαρίνα της ιστορίας. Ο «Μαύρος κύκνος» δεν είναι µια ταινία για το µπαλέτο, παρ’ότι η κεντρική ηρωίδα είναι µπαλαρίνα. Είναι ένα ψυχολογικόθρίλερ, «όχι µόνο ενδιαφέρον και συναρπαστικό, αλλά και σκοτεινό και σέξι, µε αισθητικήκαι ιδιαίτερη γοητεία», όπως γράφουν οι «Times» του Λονδίνου. ΗΠόρτµαν, λένε, εδώ κάνει ερµηνεία ζωής.

«Μπορεί να είναι σκοτεινό σε σχέση µε το τι υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγµή, σίγουρα όµως είναι σέξι και τροµακτικό», εκτιµάο Αρονόφσκι. «Αλλά έχει και πολύ χιούµορκαι µε έχει εκπλήξει το γεγονός πόσοι πολλοί άνθρωποι λένε πως η ταινία ήταν διασκεδαστική. Η πρώτη µου ταινία, το «Π», ήταν προκλητική, το «Ρέκβιεµ για ένα όνειρο» οδυνηρό, η «Πηγή της ζωής» ενδιαφέρουσα, ο «Παλαιστής» λυπητερός. Το διασκεδαστικό είναι µια ωραία λέξη, µ’ αρέσει».

Οπως και να το περιγράψει κανείς, ο «Μαύρος κύκνος» λέει την ιστορία της Νίνας, µιας µπαλαρίνας (Νάταλι Πόρτµαν), που απεγνωσµένα αγωνίζεται να πάρει τον πρώτο ρόλο σε µια νέα παραγωγή της «Λίµνης των κύκνων». Ο Βενσάν Κασέλ, στον ρόλο του σκληρού, σαδιστή καλλιτεχνικού διευθυντή, της δίνει την ευκαιρία να παίξει τονδιπλό ρόλο του λευκού καλού κύκνου και του κακού µαύρου κύκνου.

Προσπαθώντας απεγνωσµένα να το καταφέρει,η Νίνα βυθίζεται σε έναν κόσµο παράνοιας, προσωπικής απαξίωσης και αυτοκαταστροφής. Σπάει τα δάχτυλα των ποδιών της, αρρωσταίνει για να µείνει αδύνατη, χαράζει τους ώµους της για να βάλει τα µαύραφτερά... Ο φόβος της ότι δεν θα είναι αρκετά καλή γίνεται ακόµη µεγαλύτερος εξαιτίας της Λίλι (την οποία παίζει η Μίλα Κούνις) και είναι ό,τι δεν είναι η Πόρτµαν, σέξι χωρίς καµία προσπάθεια, ευχάριστη, ελεύθερη. Οι δυο τους εµφανίζονται στην ταινία και σε ερωτικές σκηνές.

«Ηταν κάπως αδέξια στο γύρισµα των ερωτικών σκηνών µε την Πόρτµαν και την Κούνις», λέει ο Αρονόφσκι, «η Νάταλι και η Μίλα είναι πολύ καλές φίλες, έτσι ήταν κάπως περίεργα, αλλά τελικά τα καταφέραµε και γυρίσαµε τη σκηνή σεµισή µέρα. Είναι τελειοµανής µε τον δικό της τρόπο. Οµως ήταν δύσκολο το εγχείρηµα γιατί δεν είχαµε χρόνο».
INFO
Η ταινία «Μαύρος κύκνος» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 27 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου