Τρίτη

9/02/10 11:56 
Mέχρι τις 21 Μαρτίου
Παιδικό εργαστήρι για την «Υφή της Διαφάνειας» από το Megaron Plus

Μέγαρο Μουσικής

ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Πιστό στα ραντεβού του με τα παιδιά, το Megaron Plus καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν στο εικαστικό εργαστήρι «Υφή της Διαφάνειας», που πραγματοποιείται από σήμερα, Τρίτη, και μέχρι τις 21 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού. Το εργαστήρι, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, βασίζεται στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών, ο οποίος από απλό χρηστικό αντικείμενο μετατρέπεται σε εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η χρήση του προβολέα διαφανειών εξαπλώθηκε ευρέως στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και έπειτα άρχισε να φθίνει σταδιακά με την εμφάνιση των πιο εξελιγμένων ψηφιακών μηχανημάτων. Σήμερα, μια πλειάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν και πάλι.
Στην «Υφή της Διαφάνειας», μια σειρά από προβολείς διαφανειών μεταμορφώνουν τον εκθεσιακό χώρο σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Με τη βοήθεια του φωτός, ένα πλήθος από ανόμοια αντικείμενα και απροσδόκητα υλικά επιτρέπουν τη δημιουργία συνθέσεων που αναμιγνύουν φόρμες, υλικά και χρώματα.
Οι τοίχοι ξανασχεδιάζονται διαρκώς και ζωντανεύουν από προβολές εικόνων μεγάλης κλίμακας που δημιουργούνται επί τόπου από τους μικρούς επισκέπτες. Έτσι, με τη βοήθεια του προβολέα διαφανειών, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών ένας κόσμος ποιητικός και ονειρικός.
Για να δημιουργηθεί αυτός ο κόσμος επιστρατεύονται τόσο οι πλαστικές τέχνες όσο και η κινούμενη εικόνα, αφού κατά τη διάρκεια του εργαστηριού προβάλλονται και ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν με παραδοσιακές τεχνικές σε φωτοτράπεζες. Για τη σύνθεση της εικόνας χρησιμοποιούνται διαφάνειες, χρώματα, γράμματα και λέξεις, τυπογραφικά στοιχεία, πλαίσια και γραφικές συνθέσεις, μεταφορείς εικόνας, ειδικά εφέ, καλειδοσκόπια.
Η επίσκεψη στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, θα γίνεται μόνο σε γκρουπ (μέχρι 30 παιδιά). Το πρόγραμμα θα διαρκεί μιάμιση ώρα και θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν καθημερινά δύο προγράμματα για σχολεία (10:00-11:30 & 12:00-1:30). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μεμονωμένοι επισκέπτες
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχει καθημερινά ένα απογευματινό πρόγραμμα για μεμονωμένα παιδιά (17:00-18:30). Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιούνται τέσσερα προγράμματα κάθε μέρα για μεμονωμένες επισκέψεις (10:00-11:30, 12:00-1:30, 15:00-16:30, 17:00-18:30). Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά δεν θα παρακολουθούν οι ίδιοι το πρόγραμμα.


Οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής (τηλ. πληροφοριών: 210 7282333).
Τα σχολεία θα πρέπει να στείλουν δηλώσεις συμμετοχής στο φαξ 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική δ/νση: exhibitions@megaron.gr . Τηλ. Πληροφοριών: 210 7282733.
Το εργαστήρι δεν θα λειτουργήσει την Καθαρά Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου